Brzy v kinech: Příběh ekoteroristky, na kterou si dělá zálusk Hollywood

Brzy v kinech: Příběh ekoteroristky, na kterou si dělá zálusk Hollywood
Žena na válečné stezce | Slot Machine
Žena na válečné stezce
Žena na válečné stezce
Text distributora: Je lepší metodou záchrany světa sabotáž stožárů vysokého napětí, nebo adoptování ukrajinského sirotka? Tuto otázku řeší svérázná „zenová teroristka“ ve šťavnatém, ironickém, nádherně nasnímaném a lahodně nazvučeném filmu Benedikta Erlingssona, který se podobně jako v povídkovém filmu O koních a lidech zabývá laskavými črtami islandské svéhlavosti. Padesátnice Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) je zdánlivě spořádaná učitelka a sbormistryně, ale pod klidným zevnějškem dříme víc, než se na první pohled zdá. Tvrdá a nekompromisní žena má ještě druhý život – vede totiž soukromou válku s průmyslovými giganty, kteří ničí islandskou krajinu. Nejhledanější žena ostrova řeší s lukem v ruce dilema mnohých z nás: jak svým dílem přispět k tomu, aby nedošlo k ekologické
a sociální katastrofě?
Islandský vyslanec v boji o cizojazyčného Oscara (do nejužších nominací se bohužel nedostal) zaujal již v loňském roce na festivalu v Cannes, odkud si odvezl hlavní cenu v rámci Týdne kritiků. A jak se na skandinávský přírůstek sluší a patří, velmi rafinovaně kloubí aktuální témata (energetičtí giganti vysávají přírodu a kapsy občanů, obsazení Krymu) s regionálními prvky (dechovková kapela), černým humorem a krásnou - i když často nekompromisní - severskou přírodou.

Trailer:

Žena na válečné stezce
Žena na válečné stezce je očekávanou novinkou, po jejímž zpracování už skočil i Hollywood. Poukazuje to na nevysychající inspirační zdroje seveřanů a částečnou bezzubost západních tvůrců přijít s vlastními tématy. Režisér Benedikt Erlingsson s filmem dorazil na slavnostní festivalovou premiéru do Prahy a my vám již brzy přineseme rozhovor s tímto pozoruhodným tvůrcem.
Benedikt Erlingsson
Režisér Benedikt Erlingsson na pražské projekci filmu "Žena na válečné stezce" | Film Europe
Kdo je Benedikt Erlingsson?
Islandský režisér, autor a herec. Proslul svým divadelními režiemi i hereckými výkony, v televizních seriálech a ve filmu. Jeho sólová vystoupení patří k těm nejúspěšnějším v dějinách islandského divadla a Erlingsson se jim věnoval po dobu šesti let. První Erlingssonův dlouhometrážní film O koních a lidech, jenž režíroval a k němuž současně napsal scénář, získal 20 mezinárodních ocenění, včetně Ceny pro režisérský debut na filmovém festivalu v San Sebastian v roce 2013 a Filmové ceny Severské rady v roce 2014. Mimoto je Benedikt Erlingsson držitelem ceny Gan Foundation for Cinema za rok 2016. Žena na válečné stezce je jeho druhým celovečerním filmem.
Halldóra Geirharðsdóttir
Benedikt Erlingsson