Trpký život řidičky tramvaje, rozzuřená prasata a místo zvané realita. Startuje Festival krátkých filmů Praha

Trpký život řidičky tramvaje, rozzuřená prasata a místo zvané realita. Startuje Festival krátkých filmů Praha
Z krátkého filmu Tramvaj | Festival krátkých filmů Praha 2019
Festival uvede poctu Ingmaru Bergmanovi, příběhy ženských hrdinek z oblasti Amazonie, krátké filmy oceňovaného portugalského tvůrce, vizuální experimenty, program pro děti, zónu virtuální reality, den věnovaný české krátké tvorbě s Národní soutěží, noční moderovanou show plnou hororů nebo ty nejlepší krátké hrané filmy vyrobené v posledních dvou letech v Mezinárodní soutěži.
Jiří Bartoška
Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška | Film Servis Festival Karlovy Vary
„Během uplynulých roků si tato přehlídka vytvořila vlastní tradici a fanouškovské zázemí. Jsme rádi, že jejím prostřednictvím přinášíme publiku nejen to nejlepší ze současné světové produkce krátkometrážní tvorby, ale v rámci soutěžní sekce dáváme i mladým českým filmařům prostor představit svá díla v oblasti, která u diváků získává stále větší oblibu,“ uvedl prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška.
festival-kratkych-filmu-praha-2019-8
Stručná historie Princezny X | FKFP2019
Hlavní část programu, Mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů v délce do 30 minut, představí i letos téměř dvacet filmů z celého světa a její vítěz obdrží kromě hlavní ceny také finanční odměnu 2000 eur. Soutěž českých snímků svého vítěze ocení stejnou částkou. V porotách letošního ročníku zasednou mimo jiné polský režisér a scenárista Tomasz Wasilewski (Spojené státy lásky), mezinárodně uznávaný americký filmový kritik, video-esejista a filmař Kevin B. Lee nebo nezávislá dramaturgyně Laurence Reynolds.
Sekce Bergman Revisited oslaví stoleté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších autorských filmových režisérů 20. století Ingmara Bergmana. Blok představí krátké filmy šesti švédských režisérů, které různými přístupy reflektují Bergmanovu tvorbu.
festival-kratkych-filmu-praha-2019-7
Rozzuřená prasata | FKFP2019
Na oblast Amazonie geograficky zaměřená sekce s názvem Amazona nabídne příběhy silných a nepoddajných ženských hrdinek.
Nezávislá sekce festivalu v Cannes - La Quinzaine des réalisateurs - existuje již od roku 1969; vznikla v reakci na květnové události roku 1968, aby méně okázalým způsobem prezentovala i méně známé filmaře a to zcela nezávisle na hlavním programu festivalu a jeho dramaturgii. Tato sekce, zkráceně nazývaná jako Quinzaine, uvedla v minulosti snímky třeba George Lucase, Kena Loache, Michaela Hanekeho nebo Spikea Leea. Vybrané snímky posledních sedmi let existence krátkometrážního programu představí členka letošní poroty Národní soutěže a nezávislá dramaturgyně Laurence Reynolds, která stála v posledních letech za výběrem těchto krátkých snímků.
festival-kratkych-filmu-praha-2019-3
Freud und Friends | FKFP2019
Portugalský režisér Gabriel Abrantesmá již na kontě řadu festivalových ocenění. Jeho poslední celovečerní snímek Diamantino, uvedený i na MFF Karlovy Vary, si vysloužil pověst nejzvláštnějšího filmu Cannes 2018. Snímek získal hned dvě ocenění, Cenu poroty Palm Dog a Nezávislou cenu kritiků. Abrantesovu krátkou tvorbu, originální filmařský přístup a neotřelé nápady představí čtyři snímky.
festival-kratkych-filmu-praha-2019-1
Vihta | FKFP2019
V programu již tradičně diváci i letos najdou oblíbenou Brutal Relax Show extrémních a hororových titulů, LABO, program složený z filmů pohybujících se na hraně experimentu a konvenční hrané produkce, filmy využívající neotřelých vypravěčských postupů a výrazových prostředků, v nichž nejde ani tak o vyprávění příběhů, jako spíše o prostou slast ze sledování a prvobytnou moc filmových obrazů. Ani letos festival nezapomene na nejmenší diváky a jejich rodiče.
Na program Pragueshorts dětem se mohou děti od 5 do 8 let a jejich rodiče těšit v sobotu 26. ledna od 15:00 v Bio Oko a o den později ve stejný čas v kině Aero. Program pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou. Na projekci navazuje výtvarná a dramatická dílna.
festival-kratkych-filmu-praha-2019-4
Místo zvané realita | FKFP2019
Chcete vyhrát festivalové akreditace s možností navštívit jakýkoliv bod programu (kromě zahájení a virtuální reality v kině Pilotů)? Máte jedinečnou příležitost. Tři z vás, kteří se zúčastní soutěže a budou vylosováni, obdrží po dvou festivalových akreditacích.
Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci dosáhnout na výhru? Napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "kratas") zašlete váš nickname. Uzávěrka je ve středu 23. ledna 2019 v 10:00.
festival-kratkych-filmu-praha-2019
Umělý humor | FKFP2019
14. Festival krátkých filmů Praha
23. - 27. ledna 2019
Kino Světozor a kino Pilotů