Recenze: Beautiful Boy - Když otci začne docházet, že neexistují další možnosti na záchranu drogově závislého syna

Recenze: Beautiful Boy - Když otci začne docházet, že neexistují další možnosti na záchranu drogově závislého syna
Beautiful Boy | Aerofilms
Film vznikl podle autobiografických vzpomínek skutečného Davida a Nica Scheffových, které napsali až po těchto dramatických událostech, z čehož vyplývá, že...
(spoiler) Nic to přežil a byl následně schopen tvorby literárních útvarů, tzn. dopadlo to vlastně všechno dobře.
Tvůrci filmu zřejmě předpokládají, že tohle všechno od začátku víte, takže vás nezdržují nějakými dlouhými úvody o tom, jak byli "před těmi událostmi" všichni Scheffovi šťastní a spokojení.
Krásný kluk
Beautiful Boy | Aerofilms
Film začíná dnem, kdy David zjistí, že Nic někam zmizel, a začne se o něj strachovat. Následně odhaluje, s jakými chemikáliemi si Nic začal a snaží se mu samozřejmě nějak pomoci. To je prokládáno různými flashbacky do "šťastnějšího dětství" (spíš symbolickými, krátkými) a posléze i flash-forwardy do pokročilejších stádií rodinné a opiátové krize. Tedy, nedá se přesně říct, co jsou flashbacky a flash-forwardy, protože v pokročilejších minutách filmu není jasné, jaká doba je právě "současnost" a kdy si z ní někam odskakujeme. Prostě vidíme roztroušené scénky, zachycující klíčové události z životů Scheffa mladšího i staršího, a není problém dovtípit se, o kolik měsíců / let jsme právě skočili kterým směrem. A rozhodně je to takto střípkovitě natočeno zcela záměrně!

Trailer:

Krásný kluk
Aniž bych měl s Crystal Meth nebo jinými nu-metal kapelami cokoliv společného, film na mě působil velmi realisticky a jeho scénář velmi "nefilmově". V Nicově životě není nic, co ho "donutilo" brát drogy. Rodina Scheffových žila spokojeně, byla nadprůměrně dobře finančně zajištěná a všichni její členové se měli rádi (i rozvod proběhl velmi harmonicky). Mezi Davidem a Nicem neexistovalo nějaké "temné pnutí", které "postupně vyplouvalo na povrch". Ne. Syn prostě něco zkusil a pak už se vezl (nejen na metamfetaminu).
Krásný kluk
Timothée Chalamet | Aerofilms
Oba hlavní představitelé jsou skvělí, ale zajímavější je tatínek David, který by samozřejmě chtěl synovi pomoci, ale nenachází způsob jak - ať už po dobrém nebo po zlém. V rámci "výzkumu" (je novinář) se vyptává feťáků a dokonce si sám zkusí šlehnout. Zkouší Nica donutit k léčbě i působit na něj pozitivně. Nic z toho nefunguje, David se kvůli Nicovi obětuje stále víc a víc a začíná mu docházet, že neexistují další možnosti na jeho záchranu, což je pro něj hrozné odhalení.
A protože nejde o typicky hollywoodskou zápletku, "happy end" není až tak úplně happy a spočívá v tom, že Nic pouhou shodou okolností nezemře, a pak najde vnitřní sílu atd... Což je dost polopaticky vysvětleno ve zhola zbytečných závěrečných titulcích, které působí dojmem placené reklamy na protidrogové léčebny.
Beautiful Boy (název odkazuje k textu písničky) je zručně natočený film s výbornými hereckými výkony. Jediné, co mi na něm vadilo, byla občas příliš intenzivní prvoplánově emocionální hudba. Je ale ke zvážení, pro koho je vlastně tento film určen. Zábavný rozhodně není a nějak emocionálně povzbuzující také příliš ne, protože na konci není nic jako "výhra a ponaučení". Protože podobné to asi je ve skutečném životě skutečných závisláků.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Závěrečné titulky jsou podkresleny pravděpodobně skutečnými pseudofilosofickými výplody Nica, které působí dojmem, že se mu hodně líbil "Fight Club", ale psát moc neumí.