Rapl II: Když politici bohatnou a kriminalisté chudnou, zbývá „jen“ smysl pro spravedlnost a černý humor

Rapl II: Když politici bohatnou a kriminalisté chudnou, zbývá „jen“ smysl pro spravedlnost a černý humor
Rapl | Česká televize
Hynek Čermák
Rapl II | Česká televize
Jáchymovské detašované pracoviště, které bylo dlouhou dobu trnem v oku byrokratického aparátu, je v rámci restrukturalizace zrušeno a podplukovníka Rohana pověří vedením kriminálky v Ústí nad Labem. Netrvá dlouho a přetáhne tam všechny „své“ kriminalisty. Naslibuje jim hory doly, a i když
nic z toho nedodrží, stará parta je zase pohromadě. „Úměrně tomu, jak v seriálu zločinci, politici a právníci bohatnou, postavy detektivů z druhé řady Rapla naopak chudnou. V podstatě mají už jen jeden druhého, smysl pro spravedlnost a černý humor,“ říká s nadsázkou spoluautor námětu a
kreativní producent Josef Viewegh.
Jan Pachl
Jan Pachl | Česká televize
I v druhé sérii Rapl zůstane major Kuneš stejným „morousem s něžnou duší“. Pokračování seriálu má být podle tvůrců „kosmopolitnější“, bude se více soustředit na charaktery obětí kriminálních činů a na prostředí, z něhož vzešly. „Děj jsme přestěhovali z Krušných hor do Ústí nad Labem, řeka bude mít v sérii jednu z hlavních rolí. Točit se bude také na Mostecku a podíváme se do Děčína, kde jsme točili Cirkus Bukowsky. Dostaneme se i do Prahy, jeden díl se odehrává na Sázavě a dva dokonce v exotické Černé Hoře,“ říká režisér a scenárista Jan Pachl.
Hynek Čermák
Rapl II | Česká televize
„Kdysi jsem řekl, že kdybych se mohl chovat úplně svobodně, tak bych se choval asi jako major Kuneš. On je takový archetyp detektiva, který si může dělat, co chce. Myslím si ale, že kdyby se takto choval někdo ve skutečném životě, tak by asi dlouho nepřežil, je to zkrátka hulvát. Abych to shrnul, moc toho společného nemáme, i když ta figura samozřejmě vychází ze mě,“ uzavírá představitel hlavní role Hynek Čermák.
Hynek Čermák
Rapl - Hynek Čermák | Česká televize
„Měli jsme chuť a vůli udělat druhou řadu, protože nám přišlo, že s postavami se dá ještě pracovat. Jak už ty postavy ale známe, tak jsme si dovolili více pracovat s jejich charaktery a druhou řadu jsme postavili na humornějších situacích. Prostě se seriál nebere tolik vážně, má odstup a nadhled. Velký rozdíl oproti první řadě je přítomnost leitmotivu, který se line všemi díly,“ dodává Pachl.
První řada kriminálního seriálu Rapl si vysloužila nominaci na Českého lva i cenu evropského televizního festivalu Prix Europa. O nákupu se jedná s Polskem, Slovenskem a Bulharskem a o jeho remake projevili zájem vysílatelé z USA.
Rapl