Smrtonosná past: Hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší

Smrtonosná past: Hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší
Smrtonosná past | 20th Century Fox
*filmy jsou řazeny od nejlepšího dílu série po nejhorší

Smrtonosná past (1988)

Smrtonosná past: trailer | 20th Century Fox
Těžko jste nejspíš na vrcholu čekali jiný díl. Jednička je jeden z těch dokonalých akčních filmů, jimž není prakticky co vytknout (pokud se hodně nesnažíte). Mají chytrý scénář, skvělé záporáky, chytlavé hlášky, nápaditý vývoj, scény, které jsou i po sté napínavé a památného hlavního hrdinu. První Smrtonosná past je navíc o to významnější, že stála na začátku předvoje akčňáků, které chtějí místo svalů nabídnout zranitelnost a mozek. Byl to odvážný tah, dvakrát tolik s tehdy ve filmu nezkušeným Willisem, ale vyplatilo se to královsky. A ono rámování Vánocemi, to je lahodná třešnička na dortu. Kdo vyrostl v devadesátkách, ten si jen těžko umí představit svátky bez Johna McClanea (jakkoli na to televize v posledních letech zapomínají).

Smrtonosná past 3 (1995)

Smrtonosná past 3: trailer | 20th Century Fox
Trojka fanoušky zaskočila v roce 1995 tím, že přišla s otevřeným prostředím. Šlo o razantní uhnutí od konceptu, nemluvě o zasazení mimo vánoční svátky. Naštěstí nebylo obtížné to filmu odpustit, protože má opravdu dobrý scénář. Osobně si myslím, že i nejlepší v celé sérii, pokud jde o plán záporáka, jednotlivé "levely" příběhu nebo hlášky (Samuel L. Jackson jako rasistický parťák, s tím ani nešlo minout cíl). Škoda, že obsazení Jeremy Ironse tak úplně nezafungovalo, tempo občas drhne a finále je nejslabším momentem filmu. Jinak by trojka mohla klidně útočit na pozici nejlepšího dílu série.

Smrtonosná past 2 (1990)

Smrtonosná past 2: trailer | 20th Century Fox
Dvojka je jednička protažená kopírkou. Chybí jí určitá nenucenost prvního filmu, tvůrci ale naštěstí dobře pochopili, že nemá smysl "hrát blbé" a celou podívanou staví na konceptu "Jak se proboha něco takového může stát člověku dvakrát?". A funguje to! Pocitově je to skoro spíš reimaginace původního filmu než regulérní pokračování, ale režisér Renny Harlin byl během natáčení ve vrcholné formě a scenáristé z krávy podojili, co se dalo. A McClane mlátící se s padouchem na křídle letadla? Perte to do nás!

Smrtonosná past 4.0 (2007)

Je sice "až čtvrtá", ale upřímně nejde o žádnou ostudu. Čtyřka byla od začátku hodně podceňovaná. Přístupný rating, na režii "Underworld", modrý filtr, Justin Long jako sidekick, všechno špatně. Jenže ono to nakonec dobře dopadlo. Jistě, je tu znatelný generační rozdíl, ale hrdina na něj reaguje. Akce je špičková, spiderboy i asijská kočka patří k nejpamátnějším záporákům série, nechybí ohromná porce nadhledu a vtipných odkazů na předchozí díly, Willis je pořád cool, i když přišel o vlasy, ženu, cigarety i fuckování a samotná zápletka je vlastně hrozně promakaná. Škoda toho filtru, který z filmu dělá vizuálně lehce vyumělkovanou podívanou, přepáleného konce se stíhačkou a ratingu PG-13. Nenadělal až takovou paseku, jak jsme se báli... ale prostě jsou věci, na které se šahat nemá.
Smrtonosná past: Co vše nevíte o kultovní akční sérii Bruce Willise?
Téma23. 11. 2019
Smrtonosná past: Co vše nevíte o kultovní akční sérii Bruce Willise?

Smrtonosná past: Opět v akci (2013)

Opravdový úpadek v sérii. Pětka je bohužel TAK hrozná, že ji ani ti nejméně nároční fanoušci nemohou vzít na milost (věřte mi, že vím o čem mluvím, zkoušel jsem to x-krát). Nejenže je blbě napsaná, Willise to evidentně celou dobu hrozně nezajímá a má příšerně obsazeného McClanea jr., ale navíc je minutu od minuty horší. Úvodní honička Moskvou je ještě docela táhne (svou fyzickou akcí je chvílemi až výborná), ale následně to jde dolů takovým sešupem, až se z toho jednomu dělá nevolno. Finále v Černobylu je pak rovnou odpad, v němž už nefunguje vůbec nic. A aby to fandy náhodou nebolelo málo, přijde na úplný konec sladkobolné finále zalité sluncem. Tohle céčko si série vážně nezasloužila a dlouho plánovaný další díl už pořádnou tečku nevytvoří, protože ho u Disneyho po spolknutí Foxů bohužel zařízli.