Nejlepší české filmy roku 2018 podle kritiků

Nejlepší české filmy roku 2018 podle kritiků
Chata na prodej (detail plakátu) | CinemArt
Jak moc se Kinobox.cz liší od názorů česko-slovenské filmové kritiky? Na to naleznete odpověď v žebříčku Top 10, v němž o pořadí rozhodli recenzenti na základě součtu aktuálních hodnocení za celý rok. Nechybí zajímavý debut ani řada děl od zkušených autorů. Silná je opět dokumentární tvorba a role televize. Vše podstatné níže.

10. Všechno bude (2018) - 67.22%

Všechno bude
"Mladí lidé si ve filmu dodávají svými vulgarismy odvahu, dělají ramena na ostatní. Ale ve skutečnosti jsou stále naivní, bezelstní a něžní ve světě, který je kolem nich. Dospělí tak mohou díky filmu nahlédnout do světa dospívající mládeže, který je tak odlišný od jejich světa. A společně tak mohou doufat, že jednou Všechno bude." (Emma Orphe / Kritiky.cz / 75 procent / všechny recenze zde)

9. Úsměvy smutných mužů (2018) - 67.27%

Úsměvy smutných mužů
"Deklamační mystika táhne podívanou dolů, pospolitost nahoru – včetně útoku na mříže ve stylu Přeletu nad kukaččím hnízdem. Pro a proti se střídají, až nakonec převáží lehký nadprůměr. I díky zajímavé muzice a podprahovému pocitu, že po filmu divák potřebuje skleničku. Spíš dvě. Ale rozhodně ne celou lahev." (Mirka Spáčilová / iDNES.cz / 60 procent / všechny recenze zde)

8. Chata na prodej (2018) - 67.63%

"V českých luzích a hájích najdeme za posledních 10 let opravdu málo vyloženě dobrých domácích komedií, které stojí za pozornost. Chata na prodej je napůl cesty, protože se jedná o dobrý film, který mohl mít ambici být dalšími Homolky, nebo klasikou typu Okresní přebor, nicméně se mu to příliš nepodařilo. Jako sonda do duše národa českého však obstojí dobře." (Lukáš Vaněk / Na filmu / 77 procent / všechny recenze zde)

7. Zlatý podraz (2018) - 67.86%

Zlatý podraz
"Zlatý podraz se na aktuální české filmové scéně určitě neztratí, přestože se nedá říct, že je snímek něčím převratným. Má bezpochyby originální námět, co se týče basketbalového prostředí a představuje poměrně zajímavé osudy životů po válce, ale i tak ve výsledku působí podivně a nevyrovnaně." (Alexandra Tinková / ČervenýKoberec.cz / 65 procent / všechny recenze zde)

6. Planeta Česko (2017) - 73%

Planeta Česko
"Zkrátka příroda je mocná čarodějka. Skvělý vizuální zážitek je navíc podtržen dobrou prací s detailem i makrem, stejně jako zajímavou gradací většiny mikropříběhů, které v dokumentu jsou. Nejde o monotónní učitelské vyprávění vyjmenovávající různé druhy, tohle je opravdu dobrodružství v divočině." (David L. Bronštejn / Kulturio MAGAZÍN / 93 procent / všechny recenze zde)

5. Domestik (2018) - 73%

Domestik
"Adam Sedlák asi ze všeho nejvíc kouká na filmy Davida Finchera a natočil Domestika ve stylu, který se tím Fincherovým velmi inspiroval. A největší šok spočívá v tom, že přestože jde o film s velmi pomalou, plíživou atmosférou, ve kterém existují celkem dvě a půl role a většina se ho odehrává v jednom bytě, a přestože to celé má skoro dvě hodiny, skoro pořád to funguje tak, jak má." (František Fuka / FFFILM / 80 procent / všechny recenze zde)

4. Jan Palach (2018) - 75.44%

"Robert Sedláček bravurně zvládl patrně velice technicky i psychicky náročné natáčení, a to i ve spolupráci s paní Kantůrkovou, která jistě měla vlastní vizi toho, jak dílo uchopit, a potvrdil tak svou pozici výjimečně schopného režiséra, jehož filmařina je čistá a poctivá bez ohledu na dostatek či nedostatek tvůrčí invence." (Jan Varga / Filmspot / 80 procent / všechny recenze zde)

3. King Skate (2018) - 77.14%

King Skate
"Je hezké vidět, že se lidé i během tuhé normalizace dokázali kreativně zabavit a jen tak mimochodem i slušně zapařit. Což podtrhují vydařené sekvence s kolážemi dobových záběrů a fláků od Sex Pistols, Devo, The Clash či tuzemských dobových zrůdností typu Markéty Muchové. Právě v těchto pasážích má snímek největší spád a Šafránek svou klipařskou minulost nezapře." (Rimsy / Moviezone.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

2. Až přijde válka (2018) - 83%

"Gebert natočil poctivý film, nic nezastírá, nechává na divácích, aby si na domobranu udělali názor. V pořádku, cílem není vodit diváky za ručičky. A není autorovou chybou, že populismus a arogantní řízení lidí se dostává ve společnosti do popředí rychleji než film k divákům." (Věra Míšková / Novinky.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

1. Dukla 61 (2018) - 88.13%

"Dukla 61 je prostě povedené dílo, které především slibuje, že česká televizní a filmová tvorba ještě dokáže divákům nabídnout kvalitní a zároveň poutavé projekty. Není tedy na místě s hodnocením se držet příliš u zdi a čekat, jestli tento rok přinese další zásadní moment." (Ivan Hladík / Blesk.cz / 100 procent / všechny recenze zde)

Poznámka: Do pomyslného Top 10 jsme zahrnuli celovečerní a dokumentární snímky, které mají na svých kartách minimálně 5 recenzí. Žebříček nejlepších českých filmů roku 2018 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde. Pokud vás zajímají dokumenty, sledujte tento link. (Ceněný film The Nagano Tapes/ Pásky z Nagana neměl paradoxně k dnešnímu dni na internetu dostatek aktuálních recenzí).