Propadáky a obvinění ze znásilnění. Blíží se filmové impérium Luca Bessona ke svému konci?

Propadáky a obvinění ze znásilnění. Blíží se filmové impérium Luca Bessona ke svému konci?
Luc Besson a Bruce Willis na place Pátého elementu | 1997 Columbia Pictures
Režijní kariéru sice odložil na druhou kolej, místo toho ale rozjel z pozice producenta a scenáristy tunu sérií a úspěšných sólových projektů. Kurýrem odstartoval kariéru Jasona Stathama, 96 hodinami zase udělal z Liama Neesona akčního boha. A pak nečekaně (tentokrát i jako režisér) zaválel tři roky zpátky s Lucy, která si z pokladen kin odnesla téměř půl miliardy dolarů.
Jenže to byl taky poslední úspěch, jaký má Bessonova společnost EuropaCorp na kontě. Od té doby šla čísla dolů a všechno vyvrcholilo loňským rokem, kdy se přímo rekordně nedařilo. Besson si v prvé řadě splnil sen natočením Valeriana, z něhož se k jeho smůle vyklubal jeden z největších sci-fi propadáků všech dob a účetním knihám nepomohl ani válečný akčňák Renegáti, který stál 77 milionů dolarů a vydělal jen 2,2.
Aby Besson neměl těch starostí málo, má slavný filmař nově na krku i obvinění jedné nejmenované herečky ze znásilnění. V březnu to sice vypadalo, že jeho společnosti hodí záchranné lano Netflix, ale nakonec z jednání nic nebylo. Půjde EuropaCorp se svým kapitánem ke dnu? Možná. Pokud ano, půjde o konec jedné velmi významné éry evropského filmu.
Liam Neeson
Scarlett Johansson