TOP kina USA: Smrtelné stroje jsou žhavý adept na největší propadák roku

TOP kina USA: Smrtelné stroje jsou žhavý adept na největší propadák roku
Smrtelné stroje | Universal Picturese
V posledních letech jsme v kinech měli hned několik výrazných sci-fi propadáků. Za všechny jmenujme Jupiter vychází a Valerian, což byly extrémně drahé a ve výsledku hodně prodělečné kousky, které ve Státech otevřely za cca 18 milionů dolarů. Smrtelné stroje naproti tomu startují na pátém místě za 7.5 mega. Ano, za tak málo. To už je hodně velké zoufalství.
Pro Universal nepůjde o dobrý konec roku. Jestli si tahle stamilionová produkce odnese z USA kin aspoň 30 milionů, bude to zázrak. A ani jinde moc netáhne. Přestože se Smrtelné stroje hrají již na většině trhů, mají celosvětové tržby pouhých 42 milionů. Jen pro srovnání - Aquaman, který se do amerických kin teprve chystá, už má nastřádáno 266 milionů (pravda, víc jak polovinu z Číny, ale i v Evropě se mu daří). Vysněný projekt Petera Jacksona bude podle všeho současně jeho největší osobní prohrou (což možná studio využije a překecá ho k dalšímu návratu do Středozemě).
Recenze: Spider-Man: Paralelní světy - nejlepší superhrdinský film letošního roku!
Recenze14. 12. 2018
Recenze: Spider-Man: Paralelní světy - nejlepší superhrdinský film letošního roku!
Králem víkendu se stal zcela po zásluze nový animovaný Spider-Man, jehož kritici označují za jeden z nejlepších filmů letošního roku. Start za 35 milionů na prvním místě vypadá jako jeden z "těch chudších", zvlášť když ho porovnáme s jinými komiksovými adaptacemi. Ale je třeba mít na paměti, že se bavíme o animovaném komiksovém filmu, což je v rámci kino-distribuce relativně neprobádané území. Jde navíc o největší tržby animáku v prosinci a neskutečně pozitivní šeptanda by měla kresleného pavoučka udržet hodně dlouho ve hře (i když mu v nadcházejících dnech začnou dýchat na záda Mary Poppins, Aquaman a Bumblebee, což je silná konkurence).
Warneři udělali poměrně neobvyklý tah a do vánoční nadílky vložili eRkový thriller. Jindy by to nezafungovalo, ale tady se bavíme o snímku The Mule, který režíroval a v němž hraje Clint Eastwood. Vidět ho před kamerou, to je v posledních letech hodně vzácné, takže si své diváky film bez problémů našel a otevřel na druhém místě za 17,5 milionů. Rozpočet byl 50, studio by tedy tratit nemělo. A to navzdory skutečnosti, že jsou recenze o něco vlažnější, než bychom si takové legendy, jakou Eastwood bezpochyby je, přáli.
Naprosto naopak pohořel experiment "Deadpoool pro náctileté" aka Once Upon a Deadpool. Přestože měl snímek k dispozici 1566 kin, vydělal za víkend jen 2,6 milionů a nedostal se ani do TOP10 (skončil jedenáctý). Pokud si chtělo studio ověřit, zda Deadpool táhne v přístupné verzi, dostalo jasnou odpověď - minimálně v rámci sólovky ne. Ale současně se potvrdilo, že přeci jen umí být vtipný i bez vulgarismů. Cesta do MCU je tak otevřená.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Spider-Man: Paralelní světy
Pašerák