Studená válka stále trvá a Evropa má své "Oscary"

Studená válka stále trvá a Evropa má své "Oscary"
Studená válka (2018) | Aerofilms
Pawel Pawlikowski
Pawel Pawlikowski je držitelem hned tří evropských "oscarů"!
Hlavní cenu pro nejlepší snímek roku 2018 v sobotu získalo koprodukční drama Studená válka (Polsko, Velká Británie, Francie) oscarového režiséra Pawla Pawlikowského (Ida). Kromě ceny za nejlepší film převzal autor též sošky za nejlepší režii a scénář. Představitelka hlavní role ve Studené válce, herečka Joanna Kulig, převzala ocenění za nejlepší ženský herecký výkon.
Tomasz Kot, Joanna Kulig
Joanna Kulig ve Studené válce | Opus Film
Studená válka je snímkem pojednávajícím o vztahu zpěvačky a skladatele, jejichž milostný poměr naruší politika. Film se odehrává v Polsku a Francii v působivých hudebních kulisách a autor jej podobně jako oscarovou Idu natočil v černobílém provedení obrazu.
Mezi dalšími oceněnými byl například oscarový řecký režisér Costa-Gavras (Nezvěstný, Kapitál), který převzal čestnou cenu. Předseda Evropské filmové akademie Wim Wenders (taktéž úspěšný režisér) vyzdvihl respekt, který Costa-Gavras na mezinárodním poli požívá i díky svému silnému politickému hlasu. Za celoživotní dílo byla "akademií" oceněna též španělská herečka Carmen Maura (Volver), která se představila v celé řadě snímků uznávaného Pedra Almodóvara.
Volver
Carmen Maura ve snímku Volver (2006) - zcela vlevo | Mongrel Media
Kompletní výsledky a další podrobnosti o Evropské filmové akademii najdete zde.