Jak se žije Maďarům v zemi, kterou už osm let vede Viktor Orbán? Odpověď hledá česká režisérka

Jak se žije Maďarům v zemi, kterou už osm let vede Viktor Orbán? Odpověď hledá česká režisérka
Iluze | MFDF Ji.hlava
V netradičním pojetí filmu jako počítačové hry předkládá režisérka osobní reportáž z Budapešti, kde strávila rok na studijním pobytu. "Po prvním týdnu v Maďarsku jsem si začala uvědomovat, že se tam děje něco zvláštního a šokovalo mě to. Žít v nesvobodném světě je moje noční můra," přibližuje Turečková. „Začínala jsem s myšlenkou, že půjde o počítačovou hru. Nechtěla jsem ukazovat tváře lidí, chtěla jsem je nechat stát se herci. Navíc přežít v jakémkoli systému je tak trochu jako videohra. Můžete ji hrát kdekoliv, na kterémkoli kontinentu, v kterékoli zemi,“ dodává režisérka.
Iluze tak reflektuje třeba svobodu umění, právo na vzdělání, problematiku lékařské péče a také celkovou politickou situaci v níž je opakovaně skloňováno jméno maďarského premiéra Viktora Orbána.
Slavnostní premiéra snímku proběhne 9. ledna v pražském Kině Pilotů, do kin vyrazí o den později. V únoru bude dostupný na webu www.dafilms.cz.
Projekt Česká radost v českých kinech proběhne po čtvrté a do kin vyšle čtyři filmy z ji.hlavské soutěžní sekce Česká radost. Kromě Iluze Kateřiny Turečkové diváci v kinech zhlédnou také Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky o předvolební prezidentské kampani Michala Horáčka nebo časosběrný dokument Pasažéři Jany Borškové, který zachycuje osudy dětí z dětského domova. Dobrý život sokola Bendy režiséra Pavla Jurdy pak přiblíží osobnost zasloužilého sokola Miroslava Bendy.
Iluze
Iluze