Nevěra manželů Havlových, podivné bytosti a náročné divadlo. Státní fond kinematografie „přiklepl“ finanční podpory

Nevěra manželů Havlových, podivné bytosti a náročné divadlo. Státní fond kinematografie „přiklepl“ finanční podpory
Z filmu Zemský ráj to napohled (2009) | Česká televize
Slávek Horák
Slávek Horák | René & Radka pro Variety
Radní SFK rozhodli o podpoře 8 nových českých celovečerních hraných filmů. Nejvyšší hodnocení dostal životopisný film Havel scénáristy a režiséra Slávka Horáka (Domácí péče). Havel scenáristy a režiséra Slávka Horáka se snaží zachytit události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem, přes vpád vojsk Varšavské smlouvy a období, kdy se jako zakázaný autor stáhnul do ústraní na chalupu u Trutnova. Film se zabývá vztahem Havla s první manželkou Olgou, který komplikovala oboustranná nevěra. Sleduje Havlův souboj s tehdejším vládnoucím režimem až k událostem roku 1989, včetně měnícího se vztahu k ikoně Pražského jara Alexandru Dubčekovi. Projekt Havel byl podpořen částkou 14,5 milionů korun.
Tomáš Mrvík, Eliška Křenková
Všechno bude | CinemArt
Mezi podpořenými je také film Admin, který připravuje držitel Křišťálového globu za režii z letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Olmo Omerzu (Všechno bude, Rodinný film). Příběh začíná pátráním po pachateli mnohamilionové krádeže peněz z úspěšné IT firmy, ale je především o odvrácené tváři současného virtuálně propojeného světa a jeho dopadu na konkrétní rodinu a její členy. Projekt získal podporu 11 milionů korun.
Bohdan Sláma
Za svou kariéru prozatím obdržel pět Českých lvů a dvě ceny České filmové kritiky | Česká televize
Rada podpořila i nový projekt Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Nový projekt autora, jemuž rada před časem "přiklepla" podporu na filmového Švejka, čerpá ze skutečných události, které se staly v česko-rakouském pohraničí v průběhu a po konci 2. světové války. Hlavní hrdinku Marii přihlásí manžel z ekonomických důvodů během nacistické okupace k německé národnosti, přestože to odmítá. V jinak klidné vesnici dojde po válce k lynči, který končí vraždou desítky osob. Obětí je i manžel Marie. Ta je spolu se zbytkem rodiny nucena utéct a nějaký čas živořit v lese. Po čase se odhodlá k návratu do vesnice, ale tím dramatické události nekončí. Rada snímek Krajina ve stínu podpořila celkem 11 milionů korun.
Modrý tygr
Z filmu Modrý tygr
Originální snímek pro děti nazvaný Mazel a tajemství lesa připravuje režisér Petr Oukropec (Modrý tygr). Jedenáctiletý Martin žije po rozvodu rodičů s matkou, která ho rozmazluje. I proto není nadšený, když je na přání otce vyslán na letní tábor, kde jeho oddíl navíc vede jeho nevlastní bratr. Nuda však končí, když Martin v lese zahlédne podivné živé bytosti, které se nepodobají ničemu, co zná nebo kdy viděl. Do lesa u tábora přijedou stavaři, kteří zde mají vybudovat nový vysílač. Dobrodružství může začít. Rada se snímek rozhodla podpořit částkou 7,5 milionů korun.
Karel Zeman
Karel Zeman | http://www.dokweb.net
Příběh lyžařů Hanče a Vrbaty převypráví scenárista a dokumentarista Tomáš Hodan (Filmový dobrodruh Karel Zeman), Poslední závod bude pro autora režijním debutem na poli celovečerní hrané tvorby. Sportovní drama líčí skutečný příběh z roku 1913, kdy za dramatických událostí zahynuli dva průkopníci českého lyžování Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Scenárista Tomáš Hodan ve snímku představí život v Krkonoších na počátku století, chudobu a tvrdou práci místních lidí a zejména napjatý vztah mezi místními Čechy a Němci, který se projevoval i ve sportu. Film Rada podpořila částkou 7 milionů korun.
Další podpořený projekt, filmové drama Oběť, pojednává o Ukrajince Irině, která žije a tvrdě pracuje v pohraničním českém městě a jediným smyslem jejího života je starost o syna Igora, nadějného sportovce. Když se jednoho dne syn vrátí domů zmlácený, zburcuje policii i veřejné mínění a žádá potrestání tří místních romských chlapců, které Igor označil za útočníky. Postupem času se ukazuje, že vše bylo jinak, ale kolotoč následných událostí se nedá lehce zastavit.
Psychologické drama Oběť, které připravuje debutující režisér Michal Blaško (nejlepší studentský film Českého lva Atlantida, 2003, seriál Profesor T), popisuje otázky adaptace cizinců do české společnosti, xenofobii nebo vyrovnání se s vlastním svědomím. Od rady projekt získal podporu 7 milionů korun.
Václav Kadrnka, Karel Roden
Václav Kadrnka a Karel Roden při natáčení Křižáčka | CinemArt
Režisér Václav Kadrnka (Osmdesát dopisů, Křižáček) filmem Zpráva o záchraně mrtvého uzavře svoji trilogii o vztazích otce a syna. Otec po těžké mozkové mrtvici upadne do kómatu. Jeho syn si najme byt blízko nemocnice a pravidelně za ním dochází. Poté co podstoupí lékařské vyšetření zjistí, že trpí stejnou dědičnou chorobou jako otec. Snímek byl podpořen částkou 5 milionů korun.
Drama HRA z divadelního prostředí režiséra Alejandra Fernándeze Almendrase (Zabít člověka) získalo podporu celkem 1 milion korun. Nový ambiciózní ředitel divadla, který se do Kladna přistěhuje s rodinou z Prahy, prosadí do repertoáru náročnou adaptaci klasické hry Faidra. Netuší, že si tím způsobí problémy nejen u diváků a představitelů města, kteří jsou zvyklý na nenáročné a líbivé hry, ale také ve vlastní rodině.
Zabít člověka
Zabít člověka | http://www.filmfactoryentertainment.com
"Projekty, které se ucházely o podporu, zahrnovaly opravdu širokou škálu žánrů od životopisných dramat, historických filmů, přes snímky, které se snaží pojmenovat a nějakým způsobem uchopit současnou dobu. Podpořen byl opět i jeden z filmů pro děti, z čehož mám obzvláště velkou radost," řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka SFK.
"Nejlépe připraveny byly projekty, které byly podpořeny již v předchozích fázích vývoje, případně projekty, které se do výzvy na výrobu hlásily opakovaně. A to jak po stránce autorské, tak po stránce producentské," uvedl předseda Rady Petr Vítek.

Všechny podpořené projekty:
Havel - 14,5 milionů korun
Admin - 11 milionů korun
Krajina ve stínu - 11 milionů korun
Mazel a tajemství lesa - 7,5 milionů korun
Oběť - 7 milionů korun
Poslední závod - 7 milionů korun
Zpráva o záchraně mrtvého - 5 milionů korun
HRA - 1 milion korun

Všechny projekty jsou podpořeny jako dotace s podílem na zisku. Rada nepodpořila dalších 14 žádostí.