Filmařský majstrštyk: 18letý tvůrce napsal, natočil, zrežíroval a zafinancoval pohnutý příběh armádních letců!

Filmařský majstrštyk: 18letý tvůrce napsal, natočil, zrežíroval a zafinancoval pohnutý příběh armádních letců!
Narušitel - Pavel Neškudla | BontonFilm
Narušitel
Narušitel
Popis filmu: Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.
David Balda
David Balda | BontonFilm
„Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny StB, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,“ přibližuje režisér, scenárista, kameraman a producent v jedné osobě David Balda.
V hlavních rolích Narušitele se představí herci Jiří Dvořák, Petr Kostka, Pavel Neškudla, Stanislav Zindulka nebo Veronika Arichteva.
Jiří Dvořák
Narušitel - Jiří Dvořák během natáčení | BontonFilm
Film z atraktivního prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů, Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli poctivě ve vzduchu vysoko nad zemí. „Snažíme se diváka v kině posadit na chvíli přímo do kokpitu a přenést mu ten úchvatný pocit svobody, které létání nabízí,“ dodává Balda.
Premiéra Narušitele je naplánována na 24. ledna roku 2019. Do kin je uvede distribuční společnost Bontonfilm.
Narušitel
Veronika Arichteva, Pavel Neškudla