Vegetariánka: Měla hrůzný sen a přestala jíst maso

Vegetariánka: Měla hrůzný sen a přestala jíst maso
Vegetariánka (2010) | archiv
První projekce se uskuteční v rámci slavnostním zahájení ve čtvrtek 6. prosince od 19:00 v kině Lucerna. Přehlídku odstartuje adaptace čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví. Dojemné a humorné melodrama pojednávající o síle rodičovského pouta zrežíroval Ha Jeong-woo, jehož mohou návštěvníci znát z předchozích ročníků festivalu Filmasia – objevil se totiž ve filmech Komorná nebo Berlínská mise. Do jedné z hlavních rolí svého druhého snímku přizval i korejskou královnu hororů a romantických komedií Ha Ji-won (Manhunt).
filmasia-festivaly-clanek-2-4
Vegetariánka | Filmasia
S následujícím dnem se Filmasia přesune do kina Ponrepo a v pátek 7. prosince od 18:00 nabídne neopakovatelnou příležitost shlédnout korejskou adaptaci knihyVegetariánka. Hrdinka filmu přestane po hrůzném snu jíst maso. Její přesvědčení však narazí na odpor a nepochopení ze strany příbuzných. Později tlak eskaluje v násilnou epizodu, která kompletně změní život všem zúčastněným. Talentovaný režisér Lim Woo-seong příběh převyprávěl jako cronenbergovský horor těla, který otevřeně rozkrývá submisivní postavení žen v jihokorejské společnosti a v žádném ohledu nezaostává za předlohou vítězky Mezinárodní Man Bookerovy ceny Han Kang. Po projekci bude následovat diskuze s překladatelkou Vegetariánky Petrou Ben Ari.
filmasia-festivaly-clanek-2-7
Zavěste červené lucerny | Filmasia
V sobotu 8. prosince se v 16:30 divái přesunou z Koreje do Číny a na 35mm filmovém pásu dorazí čtvrtý celovečerní film legendárního čínského filmaře Zhang Yimoua Zavěste červené lucerny. Sofistikovaná adaptace Su Tongovy novely Manželky a konkubíny byla v devadesátých letech nominována na Oscara, vyhrála prestižní cenu BAFTA a posbírala desítky ocenění po světových festivalech. Kontinuitu velkých tvůrců udrží tentýž den od 19:30 film Touha, opatrnost od Anga Leeho. V napínavém a dráždivém snímku se objeví hongkongská hvězda Tony Leung (Volavka, Velmistr) a oslnivá Tang Wei (Hacker). Oba dva filmy budou doprovázeny diskuzemi s překladatelkou jejich předloh Zuzanou Li.

Totem vlka: Trailer

Totem vlka
Závěrečný nedělní den čtrnácté Filmasie odstartuje rozvážný Totem vlka, čínsko-francouzské drama pojednávající o životě mladého muže, který se rozhodne vychovat vlčí mládě. Adaptaci legendární předlohy Jiang Ronga bude doprovázet třetí diskuze se Zuzanou Li, která se podílela na českém překladu původní knihy.
Vzplanutí
Vzplanutí
Festival zakončí v neděli 9. prosince od 20:00 mezinárodní hit Vzplanutí. Držitel mnoha významných ocenění Lee Chang-dong se po osmi letech vrátil k filmové režii a na letošním festivalu v Cannes získal prestižní cenu kritiků FIPRESCI. Zároveň si Vzplanutí odneslo nejvyšší kritické hodnocení v dějinách přehlídky. Tato volná reinterpretace povídky Barn Burning od Haruki Murakamiho se velmi rychle stala jedním z nejoceňovanějších a nejpodnětnějších filmových zážitků letošního roku. V roli tajemného Bena si diváci mohou vychutnat fenomenálního Stevena Yeuna známého ze seriálu Živí mrtví. Vzplanutí je dozajista tím nejvýraznějším asijským filmem letošní sezóny a opravdovou událostí. I poslední projekci doprovodí diskuze, tentokrát s dvorním překladatelem děl Harukiho Murakamiho Tomášem Jurkovičem, moderovat ji bude filmový kritik Pavel Sladký.
Festival Filmasia pořádá společnost Axman Production za podpory Ministerstva kultury a zastupitelských úřadů.
filmasia-festivaly-clanek-2-1
14. ročník festivalu Filmasia: 6. prosince – 9. prosince 2018
Kompletní program naleznete na oficiálních stránkách festivalu.