Romy Schneider: Krásná herečka s tragickým osudem se připomíná v novém filmu

Romy Schneider: Krásná herečka s tragickým osudem se připomíná v novém filmu
Romy Schneider ve filmu Stará puška (1975) | Mercure Productions
Marie Bäumer
3 dny v Quiberonu | Rohfilm Factory GmbH
Černobílý snímek 3 dny v Quiberonu seznamuje diváky se třemi dny, během kterých poskytla životem unavená herečka Romy Schneider (Sissi, Boccaccio '70, Bazén) otevřený rozhovor pro německý deník Stern.
Hvězdný obraz Romy Schneider
Sissi
Sissi (1955)
Problém oddělit osobní život od profesionálního provázel Romy Schneider (1938-1982) celoživotně, což sama reflektovala i ve svých denících. „V soukromí nezmůžu nic, na plátně všechno.“ Image silné, krásné a nezávislé ženy vyvažoval její obraz zranitelné, křehké osobnosti, která podléhá depresím, alkoholu a drogám. „Ztělesnění takto komplexních a nezřídka protichůdných hodnot je pro výrazné hvězdy typické – například hvězdný obraz Marilyn Monroe obsáhl jak nevinnost, tak explozivní sexualitu,” říká Šárka Gmiterková, doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která se věnuje tématu hvězdné slávy.
Romy Schneider, Alain Delon
Romy Schneider a Alain Delon ve snímku Bazén.
Obraz Romy Schneider utvářelo mnoho skutečností; role nevinné císařovny Sissi, která ji proslavila, natáčení s režisérem Luchinem Viscontim, ceny César za nejlepší ženský herecký výkon, ale i nenaplněná láska s francouzským hercem Alainem Delonem, sebevražda prvního manžela a rozvod s druhým, údajná blízkost její matky Magdy k Hitlerovi, následně pak i smrt jejího syna Davida. Ve snaze změnit vnímání své osoby poskytla Romy Schneider rok před tragickou smrtí otevřený rozhovor německému novináři deníku Stern Michaelovi Jürgsovi, který doprovázela i rozsáhlá fotodokumentace jejího důvěrného přítele Roberta Lebecka.

3 dny v Quiberonu: Trailer

Snímek 3 dny v Quiberonu je citlivou replikou slavného rozhovoru, ve kterém se novinář dotýká hereččiných citlivých míst. “Interview s Romy Schneider pro časopis Stern v dubnu roku 1981 zdůrazňuje spíš zranitelnou, tragickou stránku herecké hvězdy. Není se čemu divit, protože Romy procházela velmi těžkým obdobím – před dvěma lety spáchal sebevraždu její první manžel Harry Meyen; rozvod s druhým manželem Danielem Biasinim byl stále čerstvý,” říká Gmiterková a dodává, že Stern herečku vnímá hlavně jako ženu chycenou v pasti mezi úspěšnou kariérou a rozháraným osobním životem.Slavnou rakouskou hvězdu ve filmu ztvárnila televizní herečka Marie Bäumer, která je na první pohled Romy podobná.
3 dny v Quiberonu
3 dny v Quiberonu
Popis filmu: Pro generace diváků je Romy Schneider naplněním romantického snu – noblesní císařovnou Sissi. Do francouzského letoviska Quiberon přijíždí ale jako zlomená žena, herečka na soumraku kariéry, matka, která se marně snaží navázat vztah k vlastnímu dítěti, osobnost výrazně rozkolísaná sklony k alkoholismu a depresím. V melancholických kulisách přímořského střediska má podstoupit pomyslné vzkříšení, jehož součástí je vedle ozdravných procedur i rozsáhlé interview, které přijíždí udělat novinář německého deníku Stern Michael Jürgs a zdokumentovat fotograf Robert Lebeck, Romyina dávná známost. Hvězdu, která je už jen odleskem své někdejší slávy, se snaží ochránit její dlouholetá důvěrná přítelkyně Hilde Fritsch. Černobílý snímek dovedně pracuje s komorními kulisami a s vynalézavostí vnáší život do slavných fotek Roberta Lebecka, v nichž se mísí smích, hořkost a melancholie podzimu života.