Sběratel kostí: Milovníci detektivek se mohou těšit na nový seriál

Sběratel kostí: Milovníci detektivek se mohou těšit na nový seriál
Sběratel kostí | Columbia TriStar
Snímek režíroval Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Salt) a o hlavní role se podělily tehdy začínající Angelina Jolie a Denzel Washington. Opravdová výzva to byla především pro druhého jmenovaného, jehož postava je ochrnutá a celý příběh odehrál připoután na lůžku. Film neměl příliš dobré dobové recenze a i v kinech to žádné velké terno nebylo. S odstupem času lze ale říci, že jde o jednu z těch povedenějších devadesátkových kriminálek (i když osobně bych se postavil hlavně za nedoceněné Vraždy podle Jidáše).

Trailer na Sběratele kostí:

Angelina Jolie, Denzel Washington
Kriminalista Lincoln Rhyme, hlavní postava Sběratele kostí, je hrdinou čtrnácti knih, přičemž ta poslední (Ostrý řez) vyšla loni. Sběratel kostí byl první v sérii a dává proto smysl, že začne seriálová verze právě u něj. Pravděpodobně se ale show, jejíž pilot si objednala stanice NBC, bude zaměřovat i na další případy, neboť půjde do éteru pod názvem Lincoln.
Oficiální popis první knihy: Lincoln Rhyme býval brilantním kriminalistou, géniem na poli forenzní analýzy. Pak přišel nešťastný úraz, po kterém je Rhyme zcela nepohyblivý a emocionálně na dně.Schopnost bravurního úsudku a dedukce mu naštěstí zůstala, a tak může policii pomáhat při pátrání po sériovém vrahovi, který děsí celý New York. Pachatel se zjevně rozhodl hrát s vyšetřovateli zvrácenou hru na kočku a myš: záměrně nechává na místě činu drobné stopy a pohřbívá své oběti typicky morbidním způsobem. Jako by byl přesvědčen o vlastní nepolapitelnosti; jako by pro něj byly spáchané vraždy prostředkem k souboji s vyšetřovateli. Vlastně jen s jedním z nich...Lincoln Rhyme je sice ochrnutý, ale géniem zůstal. S pomocí špičkové laboratorní techniky a hlavně s přispěním začínající policistky Amélie Sachsové postupně prochází labyrintem stop a vodítek, které mu Sběratel kostí předložil. Rhyme se bude muset ponořit hodně hluboko do temnot šílencovy mysli, aby zachránil před krutou smrtí další nevinné oběti...
Angelina Jolie, Denzel Washington
Ed O'Neill