Seznamte se: Flynn Carsen, ta nejlepší kopie Indiana Jonese

Seznamte se: Flynn Carsen, ta nejlepší kopie Indiana Jonese
Flynn Carsen | TNT
Noah Wyle
Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu
Zkoušeli to mnozí. Nicolas Cage dvakrát lovil poklady po celém světě, Michael Douglas se honil za diamanty a klenoty, Lara Croft to zkoušela s tvářemi Angeliny Jolie a Alicie Vikander a takový Matthew McConaughey se pěkně spálil na Sahaře. Za Jonesova duchovního nástupce platila svého času Mumie s Brandanem Fraserem, která alespoň částečně dokázala zachytit onu esenci brakového dobrodružství. Bohužel to opravdu fungovalo jen jednou a svým základem se přeci jen slavnému archeologovi moc neblížila.
Vítěz v tomhle nevděčném klání se nakonec našel v nečekaných vodách. V roce 2004 pro stanici TNT začal vznikat "levný Indiana Jones s televizní hvězdou". Nic, na co byste vsadili své těžce vydělané peníze. Hlavní hrdina Flynn Carsen v podání Noaha Wylea (John Carter z Pohotovosti) získá práci knihovníka a ke svému překvapení zjistí, že ve skutečnosti musí hlídat největší poklady historie, které jsou uloženy v tajné části knihovny. A protože sem tam někdo do knihovny vpadne, něco se ztratí nebo je třeba sbírku doplnit, je to právě knihovník, kdo se vydá na ta nejbláznivější dobrodružství.
Svou inspiraci by tvůrci potlačili jen stěží. V podstatě vzali finále Dobyvatelů ztracené archy a tajné skladiště vyměnili za knihovnu. Zatímco však Jones je svým způsobem suverén, Flynn je takzvaně "mimo svou hru", dobře si to uvědomuje. Zná své limity a nestydí se za to. Tvůrci sice přímo nepřiznávají, že by postava žila ve světě Indiana Jonese, ale hrdina se jednoznačně chová tak, jakoby to věděl a jeho jediným cílem je přežít a hlavně se u toho všeho co nejméně ztrapnit. Dnes večer si v televizi můžete užít jeho první dobrodružství (do dnešního dne vznikly tři filmy a navazující seriál), které nese název Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu. A i když nejde o nic světoborného, milovníci hláškujícího archeologa by mu určitě měli dát šanci.

Trailer:

Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu
Druhého Jonese samozřejmě čekat nelze. Tvůrci neměli k dispozici hvězdy, rozpočet ani extra chytrý scénář. Ale vzali to za správný konec. K dané látce přistoupili s hravostí, nadhledem a sympatickou dětinskostí, kdy každou druhou minutu pomrkávají na diváka. Ano, akční scény jsou strašné, triky jak z dob prvních konzolí, ale nechybí kupa opravdu vtipných hlášek, výborní herci a velmi příjemná atmosféra. A něco takového prostě dokáže čarovat.
Pokud bychom brali Carsena jako přímou konkurenci Indiana Jonese, nedopadlo by to pro našeho knihovníka dobře. Ale jako někoho, kdo se inspiruje ikonou a svým projevem mu vzdává hold? Tady už jsme doma.
První film s Flynnem Carsonem můžete dnes od 20:15 sledovat na Prima Cool. Zda televize uvede i následující díly v tuhle chvíli nevíme (v programu zatím nejsou). Navazující seriál Knihovníci momentálně nedávají nikde.
P.S. Přirozeně má i Flynn svoje "carsengirls", přičemž třetí díl potěší fanoušky seriálu Castle na zabití, neboť hlavní ženskou roli hraje Backettová ;)
Noah Wyle
Stana Katic, Noah Wyle