Touch Me Not: Neobvyklý film o lidské intimitě vzbuzuje mimořádné emoce

Touch Me Not: Neobvyklý film o lidské intimitě vzbuzuje mimořádné emoce
Touch Me Not | Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Realizace snímku Touch Me Not (2018), který letos vyhrál filmový festival Berlinale, trvala 7 let. Režisérka natáčela bez klasického scénáře a dialogů. Na vzniku snímku se podílela též česká strana; Státní fond kinematografie podpořil projekt v roce 2016 částkou 3 miliony 860 tisíc korun.

Touch Me Not: Trailer

Touch Me Not
„Proč ses mě nikdy nezeptal, o čem tenhle film je? A proč jsem ti to vlastně nikdy sama neřekla?“ táže se, spíše řečnicky, rumunská autorka Adina Pintilie v úvodu pozoruhodného průzkumu lidské intimity, aby jeden z možných důvodů nalezla o něco později. „Asi proto, že odpověď neleží ve sféře slov.“ Na průsečíku autenticky působící fikce a imaginativního dokumentu nalézáme empatický film-dotyk mezi debutující režisérkou a trojicí odvážných protagonistů, Laurou, Tomasem a Christianem. Dílo se pokouší zachytit tělesnou blízkost k sobě i druhým, po níž neustále toužíme, ale o to více se jí bojíme.
Touch Me Not
Nedotýkej se mě
Oficiální popis filmu: Laura již léta pracuje v továrně na výrobu figurín. Kvůli nemožnosti vlastního prožívání nahlíží do intimního života druhých a za navození iluze intimity platí mladým mužům. Tudorovi, herci, jenž si vydělává jako masér, se líbí žena, která odmítá jeho snahy o kontakt. Začne ji tedy pronásledovat a nachází jiné způsoby, jak se jí dotýkat, prostřednictvím věcí, míst, kterých se dotýkala ona. Laura jednoho dne mezi diváky interaktivní show Paula a Tudora pocítí jistou fascinaci. Postupně se stává tichým svědkem jejich životů i jejich osamělé touhy, která rezonuje s její vlastní zkušeností. V průběhu tohoto zrcadlení se zdi, jenž kolem sebe Laura tak pracně vystavěla, začínají hroutit pod návalem potlačených citů.
Laura Benson
Adina Pintilie