Slavná harmonika, spaghetti, western a Oscar z Prahy. Nejlepší filmová hudba Ennia Morriconeho

Slavná harmonika, spaghetti, western a Oscar z Prahy. Nejlepší filmová hudba Ennia Morriconeho
Tenkrát na Západě (1968) | trailer
Obrázek článku
Ennio Morricone se narodil 10. listopadu roku 1928 v Římě. Na konzervatoři Accademia Nazionale di Santa Cecilia studoval hru na trubku. Skladbu, sborovou hudbu a dirigování pěveckých sborů se učil u Goffreda Petrassiho.
Filmové hudbě, která Morriconeho proslavila, se začal věnovat před obdivuhodnými 56 lety, tedy v roce 1962. Jednu z nejdůležitějších spoluprací navázal již v roce 1964 s režisérem Sergiem Leonem, autorem takzvaných spaghetti westernů a dalších filmů. Morricone proslul smyslem pro detail a minimalismus (Tenkrát na Západě a legendární motiv s harmonikou). Na druhou stranu byl též neobvykle produktivní; složil hudbu k několika stovkám titulů a kupříkladu jen v roce 1968 čítala jeho produkce hudební doprovod ke 20 filmům.
Ennio Morricone (*1928) Ennio Morricone se narodil 10. listopadu roku 1928 v Římě. Na konzervatoři Accademia Nazionale di Santa Cecilia studoval hru na trubku. Skladbu...
Samuel L. Jackson, Kurt Russell
Osm hrozných
Ennio Morricone si čestného Oscara za celoživotní dílo vysloužil v roce 2007 a paradoxně až o 9 let později si slavnou sošku odnesl též za práci na nominovaném filmu, žánrové poctě Quentina Tarantina Osm hrozných (2015). Není bez zajímavosti, že oscarová hudba se natáčela za přítomnosti skladatele a režiséra v Praze za účasti špičkových tuzemských muzikantů.
Ennio Morricone
Ennio Morricone
Proslulý Ennio Morricone dnes slaví jubilejní 90. narozeniny. Stále miluje hudbu a coby dirigent obráží svět. Ostatně, v lednu příštího roku se zastaví též v Praze. Připomeňme si při příležitosti jeho životního jubilea Morriconeho tvorbu pro film. Na seznamu je desítka celovečerních snímků, na nichž se Ennio hudebně podílel. Tituly vybírali uživatelé webu Kinobox.cz a podmínkou bylo, aby měly tituly na kontě minimálně 10 hodnocení.
Tenkrát na Západě
Tenkrát v Americe
Pro pár dolarů navíc
Profesionál
XX. století