Zeměplocha se hlásí do televize, Pratchettův seriál konečně potvrzen!

Zeměplocha se hlásí do televize, Pratchettův seriál konečně potvrzen!
Muži ve zbrani (Terry Pratchett) | Talpress
Jak název napovídá, středními postavami seriálu budou členové Městské hlídky. Jde o obdobu ankh-morporské policie. Ankh-Morpok je fiktivní městský stát na hlavním kontinentě Zeměplochy. Jde o nejznečištěnější, nejzkorumpovanější, ale také nejzajímavější a nejzábavnější město na celé Zeměploše. Velitelem hlídky je Samuel Elánius a mezi její strážníky patří například Karotka Rudykopalsson, Angua, Fred Tračník, Navážka nebo "Noby" Nóblhóch. Hlídka se původně skládala ze čtyř frakcí - Noční hlídky, Denní hlídky, Palácové stráže a Speciálů z ulice Kotevního řetězu.
Od knihy Buch! má oddíly jen tři - Denní a Noční hlídku a Říční oddíl, který je zaměstnán neustále se potápějícím služebním člunem. V knize Pátý elefant se také setkáváme s oddělením dopravní policie, které vede Tračník. Knihy s Městskou hlídkou jsou Stráže! Stráže!, Muži ve zbrani, Nohy z jílu, Hrrr na ně!, Pátý elefant, Noční hlídka, Buch! a Šňupec. Městská hlídka se samozřejmě objevuje i v dalších románech Terryho Pratchetta ze Zeměplochy, ale v nich hraje jen vedlejší roli. Materiálu pro je tedy habaděj.
zemeplocha-se-hlasi-pratchettuv-serial-potvrzen
Muži ve zbrani (Terry Pratchett) | Talpress
Seriál bude mít osm dílů a objeví s v něm řada postav z knihy, z výše uvedených hrdinů nás čeká velitel Samuel Elánius, jeho žena Sibyla Elániová, strážník Karotka, tajemný Angua či Pleskot Řiťka. Chybět ale nabude ani legendární Smrť. Scénář k seriálu napíše Simon Allen.
zemeplocha-se-hlasi-pratchettuv-serial-potvrzen-1
Smrť | Talpress
Zajímavostí je, že v knize Výtvarné umění Zeměplochy Pratchett uvádí, že inspiraci k vytvoření Ankh-Morporku získal návštěvami Tallinnu a naší matičky Prahy (pokud jste měli pocit, že Mosazný most je vám povědomý, měli jste pravdu – Pratchett přímo uvádí, že jde o obraz Karlova mostu, jen s přidanými hrochy), ale má i něco málo z Londýna 18. století, Seattlu 19. století a moderního New Yorku. Ankh-Morpork je také občas přezdíván Velká ústřice", což je zjevná parodie na přezdívku New Yorku "Velké jablko".
Příští rok navíc do kin dorazí i snímek Dobrá znamení v režii Neila Gaimana, vycházet bude ze stejnojmenné knihy, jež Gaiman napsal s Pratchettem.