Konkubína proti vlastní vůli potká obchodníka s krví aneb Vzplanutí asijského filmu v Praze

Konkubína proti vlastní vůli potká obchodníka s krví aneb Vzplanutí asijského filmu v Praze
Zavěste červené lucerny (1991) | Orion Classics
Kronika obchodníka s krví
Kronika obchodníka s krví
Asijské kinematografie z předloh čerpají desítky let a díky tomu je letošní program složen z těch nejzajímavějších. Diváci se však nemusí bát didaktických a omezujících přepisů, spíše naopak. Hlavní motivací výběru byla kreativní práce s předlohou, zasazení do nových souvislostí a obohacení o další významy. O tom se půjde přesvědčit už na slavnostním zahájení festivalu Filmasia, které proběhne 6. prosince 2018 v kině Lucerna, kde přehlídku odstartuje adaptace čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví.
Korejského filmového převyprávění se chopil populární herec, malíř a spisovatel Ha Jeong-woo, kterého mohou diváci znát z předchozích ročníků festivalu – objevil se ve filmech Komorná nebo Berlínská mise. Kronika obchodníka s krví je citlivým obrazem rodičovství v kontextu poválečné Jižní Koreje a jednou z nejzajímavějších literárních adaptací tamější kinematografie.

Kronika obchodníka s krví: Trailer

Kronika obchodníka s krví
14. ročník Filmasie se posléze přesune do kina Ponrepo, kam situuje všechny následující projekce. Ty nabídnou pohlcující zážitky založené na světoznámých knihách z Číny, Japonska a Jižní Koreje. Každý z těchto filmů je adaptací, jíž bude předcházet odborný úvod a následovat tématická diskuze s jejich překladatelkami – s bývalou programovou vedoucí Českého centra Soul Petrou Ben Ari a překladatelkou čínské literatury Zuzanou Li.
Zavěste červené lucerny
Zavěste červené lucerny | Century Communications
Čínským zástupcem na festivalu bude legendární snímek Zavěste červené lucerny od režiséra Zhang Yimoua, který byl v roce 1994 nominován na Oscara ze nejlepší cizojazyčný film. Snímek líčí příběh devatenáctileté dívky Sung-Lien, která musí podle své macechy opustit životní perspektivu spojenou se vzděláním a stát se čtvrtou konkubínou bohatého muže. Někdejší plány a obzory mladé ženy se zúží na domácnost manželova domu, jehož chod má svá přesná, striktně vyžadovaná pravidla. Kultovní snímek si diváci vychutnají z 35milimetrového filmového pásu.
Vzplanutí
Vzplanutí
U oscarových favoritů Filmasia zůstane a zakončení přehlídky proběhne spolu s projekcí celosvětového hitu Vzplanutí, jenž bude Jižní Koreu reprezentovat právě na příštích cenách Akademie. Lee Chang-dong se po osmi letech vrátil k režii a se svou adaptací povídky Barn Burning od Haruki Murakamiho (Norské dřevo) ovládl festival v Cannes, kde si vysloužil nejen cenu kritiky FIPRESCI, ale zároveň nejvyšší kritické skóre v historii festivalu. Snímkem Vzplanutí čtrnáctá Filmasia uzavře cestu Čínou, Korejí a Japonskem.
Festival Filmasia pořádá společnost Axman Production za podpory Ministerstva kultury a zastupitelských úřadů.
filmasia-2018-festival-kinoboxcz
14. ročník festivalu Filmasia: 6. prosince – 9. prosince 2018
Kompletní program naleznete na oficiálních stránkách festivalu.