Temný případ počesku? Představuje se kriminálka z "divokých devadesátek"

Temný případ počesku? Představuje se kriminálka z "divokých devadesátek"
Rédl - Martin Pechlát a Ondřej Sokol | Česká televize
Jan Hřebejk
Jan Hřebejk | Česká televize
„Jde o zajímavý příběh, který je kromě napětí a humoru atraktivní svým tématem. Já sám jsem se do dobové problematiky musel ponořit a doufám, že to převyprávíme tak, aby tomu divák porozuměl. Téma toho, jak se v nové společnosti po převratu propojují zločinci a policisté, mě osobně zvláštním způsobem fascinuje,“ říká režisér Jan Hřebejk.
Roku 1992, těsně před rozpadem Československa, je Roman Rédl na vrcholu své kariéry. Dostane za úkol trestní stíhání posledního šéfa StB generála Ference. Ovšem z důvodu blížícího se rozdělení republiky hrozí, že obžalovaný unikne soudu odchodem na Slovensko. Rédl se jej tedy snaží udržet ve vazbě co nejdéle, aby mu v útěku zabránil. Situaci zkomplikuje případ, který se rozhodne řešit z osobních důvodů. Jako vojenský prokurátor se do teď zabýval převážně zločiny vojáků, nicméně tato kauza zasahuje do civilního sektoru. Rédl navíc naráží na nechuť policie ke spolupráci. A protože k řešení případu bude potřebovat znalosti kryptografie, musí se chtě nechtě obrátit s žádostí o pomoc na generála Ference, který je v tomto oboru eso.
Ondřej Sokol
Rédl | Česká televize
„Pro mě, který v té době žil a nějakým způsobem o světě přemýšlel, to byla neuvěřitelná sonda do zákulisí,“ říká herec Ondřej Sokol, který ztvárnil titulní postavu Romana Rédla. „Scenárista Miro Šifra nasbíral neskutečné množství materiálu, věrně ho interpretoval. Byl to zkrátka návrat do roku 1992. Bylo také velice zajímavé, že postavy, které vystupují v Rédlovi, nejsou černobílé, přestože takto máme tendenci tuto dobu vnímat.“

Rédl: Trailer

Scenárista Miro Šifra k práci na příběhu dodává: „Rédl je vlastně moje diplomová práce z FAMU, na které jsem začal pracovat daleko dříve, než jsem věděl, že to Česká televize někdy natočí. Díky tomu jsem měl více času na rešerše – a po měsících jsem se dostal například ke spisům z významných soudních sporů té doby se starými funkcionáři.“
První ze čtyř dílů kriminální série Rédl (2018) uvede Česká televizi v neděli 11. listopadu v hlavním vysílacím čase na svém prvním programu.
Rédl
Martin Pechlát