Co si nesmíte nechat ujít v kinech v prosinci 2018

Co si nesmíte nechat ujít v kinech v prosinci 2018
Aquaman | Warner Bros.
Smrtelné stroje
Datum premiéry: 6. 12. 2018
Žánr: Akční, dobrodružný, fantasy
Režie: Christian Rivers
Index natěšenosti: 8 z 10
"Představte si, že žijete v Londýně daleké budoucnosti, který se pohybuje prostorem pomocí motorů a kol a požírá jiná města. Představte si, že vypadnete ze svého rodného mobilního města do zlověstného neznáma. Přesně to se přihodí Tomovi, hrdinovi prvního dílu slavné sci-fi tetralogie. Je zrazen svým velkým vzorem, významným historikem Valentinem, a ocitne se uprostřed nehostinné pustiny. Jeho jedinou společnicí je nemluvná dívka Hester..."
Nový projekt oscarového režiséra a (v tomto případě) producenta Petera Jacksona míří do kin a očekávání jsou obrovská. Ostatně, po případném úspěchu "jedničky" Smrtelných strojů, které se inspirovaly populární sérií knih, se rozhodne, kolik filmů nakonec vznikne. A že to poslední dobou s těmi zamýšlenými sériemi nevypadá vůbec dobře. Všichni ale víme, že Peter Jackson se do nejistých podniků nepouští...

Záhada Silver Lake
Záhada Silver Lake
Datum premiéry: 6. 12. 2018
Žánr: Komedie, krimi, drama
Režie: David Robert Mitchell
Index natěšenosti: 9 z 10
Mysteriózní kriminálka pro fanoušky starého Hollywoodu s Andrew Garfieldem v hlavní roli! Jednoznačně prosincový tip pro "alternativce", kteří mají rádi retro, drsné detektivky 40. a 50. let v kombinaci se stylem blízkým Davidu Lynchovi. Aneb Pátrání po krásné zmizelé dívce jen jako zástěrka k něčemu mnohem složitějšímu a osudovějšímu?
Záhada Silver Lake

Útěk
Útěk | Pilot Film
Datum premiéry: 6. 12. 2018
Žánr: Drama
Režie: Agnieszka Smoczynska
Index natěšenosti: 7 z 10
Ještě jeden "alternativnější" titul se nám dostal do prosincového hledáčku. Druhý celovečerák polské režisérky Smoczynské pojednává o ženě, která utrpěla ztrátu paměti (disociativní fugu) a složitě se vrací k manželovi a dětem. Je to vůbec možné?
Filmové drama Útěk bylo dle slov režisérky inspirováno skutečnou událostí. "Před několika lety jsme s představitelkou hlavní role a autorkou scénáře Gabrielou Muskałou sledovaly v televizi pořad o ženě, která si nepamatovala své jméno, odkud je, ani nic jiného. V průběhu vysílání zavolal příbuzný do studia s tvrzením, že je její otec. Ona nepoznala jeho hlas a nepamatovala si ani, že by měla rodinu. Nebyla si jistá, jestli se s nimi chce setkat."
Útěk

Spider-Man: Paralelní světy
Datum premiéry: 13. 12. 2018
Žánr: Akční, animovaný, dobrodružný
Režie: Robert Persichetti Jr., Peter A. Ramsey, Rodney Rothman
Index natěšenosti: 6 z 10
Komiksový Spider-Man se vrací ke svým animovaným kořenům v novém celovečeráku. Za jeho vznikem stojí Phil Lord a Chris Miller (série LEGO® příběh, 21 Jump Street), kteří dle slov distributora představují dosud nepoznaný Spider-Manův svět v unikátním vizuálním stylu. Děj filmu se točí kolem dospívajícího Milese Moralese ve světě, kde je víc než jen jeden maskovaný hrdina.

Aquaman
Datum premiéry: 13. 12. 2018
Žánr: Akční, dobrodružný, fantasy
Režie: James Wan
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Studio DC by moc rádo na konci roku 2018 vytáhlo svůj filmový trumf v podobě originu Aquamana. Na režijní židličce seděl hororový guru James Wan, který nicméně před roky uspěl s blockbusterem Rychle a zběsile 7 (2015). A dle prvních ohlasů to vypadá na vznik velmi solidního komiksu ze stáje DCEU. Takže už to není tak patetické a jde především o prvotřídní zábavu, kde děj pokulhává, ale ostatní aspekty to bez potíží spraví.
Aquaman

Mary Poppins se vrací
Mary Poppins se vrací
Datum premiéry: 20. 12. 2018
Žánr: Animovaný, dobrodružný, rodinný
Režie: Rob Marshall
Index natěšenosti: 6 z 10
Další Disneyovka, kterou spíš ocení angloameričtí diváci... Mary Poppins byl původní klasický muzikál z roku 1964 plný skvělých tanečně-hudebních čísel a na svou dobu velmi působivé animace. V roce 2014 měl i u nás premiéry snímek Zachraňte pana Bankse, v němž se představila autorka knižních předloh s Mary Poppins P.L. Travers (Emma Thompson) po boku samotného Walta Disneyho (Tom Hanks).
Nyní do kin míří pocta klasickému muzikálu v novém kabátu, s hvězdnými herci (Emily Blunt, Meryl Streep a další) a režisérem, který má na kontě úspěšné muzikály Chicago (2002) a Nine (2009).
Mary Poppins se vrací

Bumblebee
Bumblebee
Datum premiéry: 20. 12. 2018
Žánr: Akční, dobrodružný, sci-fi
Režie: Travis Knight
Index natěšenosti: 7 z 10
Pár dnů před Štedrým večerem vstoupí do českých kin transformeří robůtek Bumblebee v retro akční podívané pro náctileté publikum. Origin tohodle "brouka" režíroval autor animáku Kubo a kouzelný meč (2016), takže bychom se mohli dočkat tak trochu jiného blockbusteru, v němž nepůjde jen o přepálenou akci, ale též o vztah dívky (Hailee Steinfeld) k "neživému" robotovi. Dle upoutávek to vypadá sympaticky.
Bumblebee

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru
Datum premiéry: 20. 12. 2018
Žánr: Animovaný
Režie: Alexandre Astier, Louis Clichy
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Populární Galové se vrátí taktéž pár dnů před Vánoci tak, jak jim to vždycky slušelo nejvíc, tedy v animovaném provedení. Scénář nového dobrodružství Astérixe, Obelixe a dalších napsal Alexandre Astier, který snímek opět režíroval s Louisem Clichym. Tato dvojice v roce 2014 slavila celosvětový úspěch s předchozím filmem Asterix: Sídliště bohů.
Asterix a tajemství kouzelného lektvaru