Víte, jakou cenu má vaše televize? Dokument o lidech umírajících kvůli elektronice

Víte, jakou cenu má vaše televize? Dokument o lidech umírajících kvůli elektronice
Stories from the Clean Room | IPEN / trailer
Příběhy z čistého provozu
Příběhy z čistého provozu | IPEN
O nebezpečné likvidaci elektroniky slýcháme a vídáme už delší dobu. Záběry na indické (a další) slumy, v nichž se omladina přehrabuje vysloužilým harampádím, aby našla zpeněžitelnou součástku, nejsou vzácností. Čím dál častěji se též hovoří o vlivu elektroniky na naše zdraví a psychiku (lidé už si nedávají mobil na noční stolek a podobně). Stále se ale zapomíná na ty, kteří mají výrobu elektroniky jako obživu; stojí u výrobních linek a přicházejí s elektronikou, kovy a chemikáliemi do styku.
Středometrážní dokumentární film Stories from the Clean Room (Příběhy z čistého provozu) vás provede zákulisní výrobou spotřební elektroniky a pokud se po jeho projekci zamyslíte nad tím, zda vážně budete chtít po "Ježíškovi" novou "telku" nebo "tablet", splnila mise tvůrců úkol. Dokumentární film totiž zpovídá jihokorejské zaměstnance z výrobních podniků na elektroniku, kteří si postupem času odnesli kvůli obživě vážné zdravotní problémy.

Příběhy z čistého provozu: Trailer

Příběhy z čistého provozu
Snímek se zaměřuje na jihokorejské továrny gigantu Samsung, jehož zaměstnanci často ve velmi brzkém věku trpí vážnými zdravotními problémy (nádor mozku, skleróza, poškození plodu během těhotenství, rakovina, leukémie), které v řadě případů končí smrtí. Společnost na výrobu televizí a další elektroniky obvinění odmítá a proti kritikům vede kampaň na podporu značky a výrobků. Nedělejme si nicméně iluze, že v jiných podnicích probíhá výroba elektroniky jinak. Samsung je nicméně leaderem na trhu a Jižní Korea se tak kromě automobilového průmyslu stává logicky též terčem bojovníků za práva zaměstnanců i v tomto výrobním odvětví.
Příběhy z čistého provozu
Příběhy z čistého provozu - kde se promítá... | IPEN
Vznik dokumentárního filmu iniciovaly organizace SHARPS a IPEN. Snímek se promítá v celé řadě zemí světa a Česká republika se připojí v pondělí 5. listopadu. Na projekci filmu můžete zajít do pražského Ponrepa ve 20:30.