Premiéry v kinech: Piškula basketbalistou, Atkinson agentem a Gott kovářem

Premiéry v kinech: Piškula basketbalistou, Atkinson agentem a Gott kovářem
Zdeněk Piškula během natáčení Zlatého podrazu (2018) | oficiální webové stránky filmu
ZLATÝ PODRAZ (režie: Radim Špaček)
Zlatý podraz
Československé moderní dějiny ve filmu zase trochu jinak. A tentokrát už opravdu přitažlivě a vstřícně pro ty, kteří netrávili večery u knih pojednávajících o zlech nacismu či komunismu. Zlatý podraz Radima Špačka (Pouta, Svět pod hlavou) se věnuje příběhu mladých československých basketbalistů, jejich dospívání za protektorátu, senzačnímu vítězství na Mistrovství Evropy v roce 1946 a následnému nástupu komunistů k moci.
Zlatý podraz ukazuje, jak senzační úspěch narazí na komunistický převrat
Recenze8. 5. 2023
Zlatý podraz ukazuje, jak senzační úspěch narazí na komunistický převrat
Scénář napsali "sporťáci" Jiří Závozda a Jakub Bažant na základě vlastní knihy "Nebáli se vlastní odvahy". Režisér Špaček se pustil do nejambicióznějšího projektu dosavadní kariéry (rozpočet filmu činil 100 milionů korun) a natočil autorský film, jehož entuziasmus i osobitý přístup musí zaujmout. Mladí basketbalisté etosem připomínají Rychlé šípy a další klučičí party zašlých časů, dobová atmosféra je nakažlivá, děj a tempo šlapající, hudba dobře propojuje starý swing se současnými digitálními pomocníky a výprava s kamerou čarují.
Špaček netlačí na pilu, zdlouhavě nekáže o tom, že nacismus i komunismus byly zlo. Vše se odbude v solidním tempu bez zbytečných dovětků. V příběhu i tématech se možná honí až příliš "zajíců", ale výsledný dojem z filmu je dost optimistický, ačkoliv komunistická 50. léta srazila řadu slavných basketbalistů na kolena nebo do vyšetřovacích vazeb.
Recenzenti prozatím Zlatému podrazu dávají 66 procent, přičemž se známky pohybují na škále od 35 do 90 bodů. Komu se zajídala doslovná Milada (2017), lev salónů Masaryk (2016) nebo úporný Toman (2018), bude se u Zlatého podrazu solidně bavit. A navíc se - jen tak mimoděk - též něco dozví.

JOHNNY ENGLISH ZNOVU ZASAHUJE (režie: David Kerr)
Johnny English znovu zasahuje
Rowan Atkinson proslul coby Mr. Bean a díky dalším komediálně laděným rolím. Johnny English paroduje filmové agenty a kriminální žánr a je třetím přírůstkem do řady s tímhle ztřeštěným a popleteným chlápkem, který spasí svět. Nečeká nás pochopitelně nic převratného, snímek táhne Atkinson a jeho gagy za pomoci vymožeností a přístupů současného světa. A pak jsou tu krásky po jeho boku - Olga Kurylenko a Emma Thompson.
Johnny English znovu zasahuje a užijí si ho ti, kteří se jednou za čas zasmějí filmu bez ladu a skladu a nemají potřebu vracet se do 90. let, kdy Atkinson zářil v roli Mr. Beana. Recenzenti snímku prozatím dávají 47 procent.

NEBEZPEČNÁ LASKAVOST (režie: Paul Feig)
Anna Kendrick, Paul Feig | Vertical Entertainment
Jak to dopadne, když se autor převážně komediálních filmů pustí do kriminálního dramatu s mysteriózními prvky? Nebezpečná laskavost je hereckým koncertem Blake Lively a Anny Kendrick, přičemž ta první za záhadných okolností zmizí a druhá jmenovaná (vdova s dětmi na krku) si do života pustí jejího manžela.
Zvláštní žánrový propletenec je na světě a recenzenti jsou rozpačití. Je to spíš komedie, kriminálka nebo co vlastně? Odvaha režiséra Paula Feiga (Krotitelé duchů, Špión) se autorovi ale upřít nedá. U tuzemských kritiků má snímek prozatím solidních 70 procent.

KDYŽ DRAKA BOLÍ HLAVA (režie: Dušan Rapoš)
Když draka bolí hlava
Hudební textař a producent Petr Šiška se po Muzzikantech (2017) vrací ke spolupráci s režisérem Dušanem Rapošem a přináší do kin pohádku, která je filmovou verzí vlastní autorské knihy Když draka bolí hlava. Mrkněte na trailer výše, který napoví, zda jde o to, čím byste rádi oblažili své dětské potomstvo. Tentokrát tvůrci v reklamní kampani sází na postavu a hlas Karla Gotta s rodinou. Bude to stačit?

DOGMAN (režie: Matteo Garrone)
Dogman
Před 10 roky si režisér Garrone odnesl Velkou cenu poroty festivalu v Cannes za snímek Gomora (2008). Nyní do českých kin vstupuje jeho další pozoruhodný počin, koprodukční kriminální drama Dogman. Tísnivě působící snímek pojednává o příliš hodném muži, který se živí provozováním psího salonu a drogovým křekupnictvím. Jeho charakter testuje místní hrubián a postupem času i slabošsky obětavému muži dochází, že si všechno rozhodně nemůže nechat líbit.
Zajímavá studie lidských charakterů na pozadí industriální Itálie. Recenze Dogmana si přečtete zde.

JÁ, MARIA CALLAS (režie: Tom Volf)
Poprvé, 40 let po své smrti, vypráví nejslavnější operní pěvkyně všech dob Maria Callas svůj příběh – a to vlastními slovy. Střihový dokument Já, Maria Callas je složen z dosud neznámých archivních záběrů, nezveřejněných fotografií, osobní korespondence, nahrávek a vzácných zákulisních scén.

Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.