Žil s indiány, mluvil s rostlinami a teď míří do Česka. Jeremy Narby a "televize pralesa"

Žil s indiány, mluvil s rostlinami a teď míří do Česka. Jeremy Narby a "televize pralesa"
Jeremy Narby | PSYRES
Jeremy Narby
Jeremy Narby | Little Saints / trailer
Jeremy Narby (1959) je antropolog a spisovatel, který vyrostl v Kanadě a ve Švýcarsku. Studoval historii na univerzitě v Canterbury a obdržel doktorát z antropologie na Stanfordské univerzitě. Několik let strávil s lidmi kmene Ašaninků v peruánské Amazonii, kde popsal původní způsoby užití zdrojů deštného pralesa a přišel do styku s přírodním halucinogenem, ayahuascou.
Zkušenost v něm probudila schopnost dívat se na racionální a technicistní západní svět novou optikou. V rozhovoru s J.P. Harpigniesem z letošního roku Narby pronesl následující. „V konceptu kapitalistického světa, jemuž vévodí průmysl, přepravní kontejnery a plasty, jsou rostliny a příroda pouhými objekty, nikoliv subjekty. Těmi jsou spotřebitelé. Příroda a rostliny jsou objekty, které můžete zabalit do plastu a prodat. To je, oč tu běží. Lidé si dělají, co se jim zlíbí. To je svět, v němž žijeme.“

Little Saints: Trailer

Little Saints
Jeremy Narby se objevil v řadě dokumentárních filmů - DMT: The Spirit Molecule (2010), Neurons to Nirvana (2013), Little Saints (2014). Vystupoval na ambientním turné pozoruhodné švýcarské skupiny Young Gods, která jej pojala jako sběr zvuků z amazonského pralesa (indiáni dle Narbyho říkají ayahuasce a jejím účinkům "televize pralesa"). Narby je též autorem řady knih - “Šamani napříč časem: 500 let na cestě za poznáním”, “Inteligence v přírodě”, ale především “Kosmický had: DNA a původy vědomí”, která ho proslavila. Zde popisuje, že původní obyvatelé Amazonie dosáhli hlubokého porozumění léčivým rostlinám i samotné DNA díky rituálnímu užívání přírodního halucinogenu - ayahuascy, což je však v hlavním proudu vědy považováno za kacířskou teorii.
A právě dialog tradice a vědy se hned dvakrát uskuteční v příštím týdnu na území České republiky. Jeremy Narby bude jedním z mluvčích na první ze dvou přednášek, které proběhnou ve středu (28. 11. v Praze), respektive čtvrtek (29. 11. v Ostravě) pod názvem Věda potkává tradici.
Akce se dále zúčastní například přední český výzkumník psychedelických látek, neurovědec Tomáš Páleníček, PhD. a Brazilec Dr. Eduard Ekman Schenberg, PhD., aby podpořili výzkumnou expedici do Amazonie. Cílem výpravy bude ilustrovat úlohu tradičního kontextu v rituálech s užitím nápoje ayahuasca. Výzkumníci se podívají na neurobiologii působení ayahuascy se zaměřením na mozkovou činnost, synchronizaci v mozku a její dlouhodobé účinky na náladu a vnitřní rozpoložení, souznění s přírodou a mezilidské propojení.
zil-s-indiany-mluvil-s-rostlinami-a-ted-miri-do-ceska-jeremy-narby-a-televize-pralesa
Všichni "panelisté" společně vystoupí v rámci přednáškového a diskuzního bloku na pražské a ostravské akci, kterou organizuje Nadační fond pro výzkum psychedelik za podpory Národního ústavu duševního zdraví a Nadačního fondu Neuron.
Ve spolupráci s organizátory Věda potkává tradici pořádáme soutěž o 2 vstupenky na nadcházející akci. Je jen na vás, zda si vyberete Prahu nebo Ostravu. Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci dosáhnout na výhru? Napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "nerby") zašlete váš nickname. Uzávěrka je v pondělí 26. listopadu v 16:00.

Věda potkává tradici
28. listopadu (20:00 - 23:00)
Filozofická Fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Jeremy Narby, Eduardo Schenberg, Tomáš Páleníček, Ninawa Inu Huni Kui se ženou
Věda potkává tradici
29. listopadu (18:00 - 21:00)
TBA, Ostrava
Eduardo Schenberg, Tomáš Páleníček, Ninawa Inu Huni Kui se ženou