Všichni dělají mrtvého brouka. Objasní mladý dokumentarista brutální vraždu romského spoluobčana?

Všichni dělají mrtvého brouka. Objasní mladý dokumentarista brutální vraždu romského spoluobčana?
Lynč | Česká televize
Lynč
Lynč | Mikuláš Křepelka / Česká televize
„V české seriálové tvorbě nenajdete mnoho pokusů o skloubení detektivní minisérie se sociálním dramatem. Lynč se totiž nebude zabývat jen onou vraždou a rasismem vůči Romům, ale i krizemi v rodinném životě, pokrytectvím, osobní zbabělostí a nechutí učinit správnou věc. Všechny tyto nešvary pak budou hrát svoji roli v rozklíčování záhady a hledání vraha. V tomto ohledu je Lynč unikátní projekt,“ říká kreativní producent Jan Maxa. Scénář vznikl v rámci spolupráce České televize se školami FAMU, JAMU, a UTB ve Zlíně a Česká televize jej natočila v koprodukci s centrálou televize ARTE ve Štrasburku.
Režie Lynče se kromě Harolda Aptera zhostila dvojice mladých filmařů - Jan Bártek, který už pro Českou televizi natočil komediální sérii Kosmo, a Klára Jůzová. Harold Apter natáčení zaštiťoval také z pozice takzvaného showrunnera. „Učil jsem televizní scenáristiku na univerzitě v Los Angeles, když můj přítel Pavel Jech - tehdejší děkan FAMU v Praze - spolu s Janem Maxou přišli se zajímavým nápadem. Chtěli, aby americký showrunner pomohl vytvořit seriál pro Českou televizi. V plánu bylo zorganizovat workshopy se mnou a studenty, na kterých nejdříve vzniknou pilotní scénáře, a z těch se vybere ten nejlepší a stane se základem celého projektu,“ popisuje vznik seriálu Harold Apter.

Lynč: Trailer

„Od začátku nás všechny provázelo velké nadšení, že se Česká televize rozhodla pustit do takového projektu, a že jsme my - začínající tvůrci - dostali šanci být u toho. Postupem času se celý proces víc a víc profesionalizoval a my jsme díky tomu dostali vhled do toho, jak probíhá vývoj seriálu,“ doplňuje Klára Jůzová.
Děj Lynče se rozehrává na půdorysu tajemných vztahů a vazeb mezi obyvateli malého města Buchnova poté, co se tu odehrála brutální vražda. Její obětí byl mladý Rom Denis, který po sobě zanechal matku a mladšího bratra Tomáše. Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do Buchnova, aby zjistil, kdo zavraždil Denise, s nímž se v dětství znal. Proslýchá se, že za vraždou je více pachatelů, a že jí předcházel krutý lynč. Lukáš ale brzy zjistí, že tajemství lynče není v Buchnově to jediné, o čem se nemluví, a že k odhalení vraha musí pochopit celé předivo vztahů občanů městečka, kde má skoro každý nějakého toho kostlivce ve skříni.
Lynč
Lynč - Zuzana Stivínová, Janek Gregor, Jiří Dvořák | Česká televize
„Na scénáři mi přišlo zajímavé, že kriminální a detektivní linka je trochu na vedlejší koleji a ta hlavní se zabývá tím, co všechno se na malém městě kolem té vraždy děje,“ říká představitel hlavní role Matěj Anděl a dodává. „Stala se na náměstí, takže logicky museli být i nějací svědci, ale všichni dělají mrtvého brouka a prokazují osobní zbabělost. Vražda tu slouží jako prostředek, na jehož pozadí se vyjevuje zlo a pokrytectví.“
„Scénář je velmi dobře napsaný a to i proto, že postavy jsou takové nejednoznačné, nejsou černobílé,“ doplňuje Jiří Dvořák, který hraje místostarostu, o němž říká, že „je to člověk, který má v rasových otázkách poměrně dost jasno a k Romům nemá pozitivní vztah. Téma rasismu a předsudků vůbec je ve společnosti poněkud palčivé a je dobře, že se o něm mluví.“
První díl Lynče uvede Česká televize v premiéře v pondělí 22. října od 20:05.
Lynč
Lynč