Komunista dohání slavného astronauta, šovinista trumfuje Lady Gagu a Venom se směje všem. České filmy drží s Američany krok

Komunista dohání slavného astronauta, šovinista trumfuje Lady Gagu a Venom se směje všem. České filmy drží s Američany krok
Po čem muži touží (2018), Zrodila se hvězda (2018) | CinemArt
5. TOMAN (země vzniku: Česká republika, Slovensko)
Historické drama Ondřeje Trojana s Jiřím Macháček v hlavní roli se oproti premiérovému víkendu propadlo o 34 procent, ale i tak svedlo s Prvním člověkem (2018) poměrně uctivou kinobitvu. Toman se promítal v 94 kinech, přišlo na něj 12.711 diváků, kteří v pokladnách nechali 1 milion 944 tisíc korun. První člověk se nicméně honosil hvězdným obsazením (Ryan Gosling), 137 promítacími sály a tématem "první muž na Měsíci". Nad neznámým Tomanem vyhrál, ale nebylo to bůhví jak převratné.

4. PRVNÍ ČLOVĚK (USA)
První člověk
Obrovsky talentovaný režisér Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) představil svůj další ambiciózní projekt, životopis astronauta Neila Armstronga (Ryan Gosling), který jako vůbec první člověk stanul na Měsíci. A v rámci českých kin to stačilo až na čtvrtou příčku Top 20 Unie filmových distributorů. Do 137 kin na velmi dobře hodnocené melodrama vyrazilo 17.528 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 2 miliony 808 tisíc korun.
První člověk
První člověk | Universal Studios and Storyteller Distribution Co. LLC
Jen pro srovnání, Chazelleho předchozí snímek, oscarový muzikál La La Land, měl o premiérovém víkendu v rámci českých kin na začátku ledna roku 2017 následující skóre: z 86 sálů si odnesl 1 milion 600 tisíc korun, které v pokladnách nechalo 11.924 diváků. Takže v případě Prvního člověka vlastně úspěch? Jen částečný. La La Land "šel" do českých kin ještě před oscarovým galavečerem, režisér se vypracoval ve světovou superstar, očekávalo se tedy rozhodně lepší "skóre". Ve všem tom statistickém sondování bychom ale neměli zapomínat na Chazelleho umělecký přínos. Ten je totiž přes všechna komerční data nepopiratelný a každý milovník filmu očekává jeho novou práci s očekáváním. Škoda, že se to výrazněji neprojevilo v kinech.

3. ZRODILA SE HVĚZDA (USA)
Zrodila se hvězda
Oproti předchozímu, premiérovému víkendu nabralo melodrama Zrodila se hvězda o 17 procent více diváků, což se téměř nikdy nestává. Čím to? Snímek Bradleyho Coopera s Lady Gagou v jedné z hlavních rolí provází velmi dobrá pověst mezi kritiky, ale především šeptanda mezi těmi, kdo film viděli a doporučují jej dalším. Hudební melodrama se promítalo v 77 kinech, přišlo na něj 18.526 diváků, kteří za lístky utratili 2 miliony 900 tisíc korun.
Herec Bradley Cooper v roli režiséra exceluje a Lady Gaga se naopak projevila jako zkušená herečka. O tomhle filmu rozhodně na všemožných filmařských oceněních ještě uslyšíme.

2. PO ČEM MUŽI TOUŽÍ (Česká republika)
Téměř měsíc se v rámci tuzemských kin velmi solidně daří též české vztahové komedii Rudolfa Havlíka. Jeho "Muži" si s Lady Gagou poradili celkem s přehledem, na první místo nicméně také poměrně hodně ztrácí. Do 78 kin na ně vyrazilo 33.299 diváků, tržby činily 5 milionů 275 tisíc korun.
Po čem muži touží
Po čem muži touží | Fénix Film / V. Resler
Za necelý měsíc to celkem dělá přes 338 tisíc platících a 51,4 milionů korun. A aktuálním žebříčku Top 20 jde z dlouhodobého pohledu o druhý nejúspěšnější titul za animákem Hotel Transylvánie 3 (téměř 450 tisíc diváků a 64,5 milionů korun). "Hotel" nicméně čísla nasbíral za 14 týdnů od nasazení. Uvidíme, kam až "Muži" Rudolfa Havlíka na žebříčku vystoupají.

1. VENOM (USA)
Venom
První příčka patří stejně jako minulé vysmívanému Venomovi s Tomem Hardym v hlavní roli komiksového anti-hrdiny. Oproti premiérovému víkendu si snímek pohoršil o 41 procent, když na něj do 81 kin vyrazilo 72.423 diváků. Tržby činily téměř 12 milionů korun a statistiky za necelé dva týdny od tuzemské premiéry jsou poměrně působivé: na Venoma přišlo 233 tisíc platích, kteří v pokladnách nechali 38 milionů korun. Až se budou v lednu příští rok počítat statistiky za letošek, bude tam tenhle (ne)populární anti-hrdina figurovat dost vysoko.
Jon Hamm, Jeff Bridges
Zlý časy v El Royale | CinemArt
Kromě Prvního člověka na čtvrtém místě se v rámci premiérových titulů dostaly do Top 20 ještě tři snímky. Animák Vilík: Rychle a vesele (2018) obsadil sedmé místo za 4.973 diváků a 642 tisíc korun v rámci 125 (!!!) kin. Hvězdně obsazená mysteriózní kriminálka Zlý časy v El Royale (2018) skončila na osmičce s návštěvností 3.919 diváků a tržbami 588 tisíc korun. Ruská animovaná pohádka Princezna a dráček (2018) obadila deváté místo za 2.993 diváků a 409 tisíc korun.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.