Málem ztvárnili velké komiksové role, ale nakonec měli extrémní smůlu

Málem ztvárnili velké komiksové role, ale nakonec měli extrémní smůlu
Valmont (1989) - Anette Bening, Colin Firth | Orion Pictures
Graceovi, tehdy posilněnému úspěchem sitcomu Zlatá sedmdesátá, se prorokovala velká filmová kariéra. A pak z Venoma nic nebylo a Grace už nikdy do plně áčkové hollywoodské ligy nevstoupil. Zůstal mu alespoň ten Spider-Man 3, v němž nějaký prostor přeci jen získal. Ne každý ale měl podobné štěstí. Dnes se podíváme na několik herců, kteří měli na dosah velké komiksové role, ale nakonec jim životní šance proklouzla mezi prsty.

Nicolas Cage - Superman

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu
Annette Bening | Miramax Films
Jeden z těch známějších případů. V polovině devadesátých letech připravoval Tim Burton (Batman) snímek Superman Lives, kde si měl hrdinu s pláštěnkou zahrát Nicolas Cage. Na filmu se dlouho pracoval, vzniklo několik verzí scénáře, zkoušely se kostýmy, ale produkční průtahy a hádky se studiem o rozpočet nakonec vedly k tomu, že z projektu nic nebylo.

Wesley Snipes - Black Panther

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-2
Wesley Snipes jako Blade | New Line Cinema
Dávno předtím, než se stal Bladem, koketoval Snipes v roce 1992 s myšlenkou, že by si zahrál jiného marvelovského hrdinu - Black Panthera. Bohužel se tehdy nedařilo sladit scénář a režii (respektive najít dvojici, která by autorsky ladila) a vývoj také brzdily dobové technologie, které by neumožnily Wakandě, aby s patřičnou pompézností ožila na velkém plátně.

Joe Manganiello - Deathstroke, Flash Thompson

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-1
Joe Manganiello jako Deathstroke | Warner Bros.
Velký komiksový smolař. Na konci Ligy spravedlnosti fanoušci v potitulkové scéně poprvé uviděli postavu Deathstrokea v podání Joea Manganiella. A nebyl tam náhodou - měl se objevit jako hlavní záporák v sólovce Batmana s Benem Affleckem a také dostat úplně vlastní film. Jenže Liga propadla a s ní všechny plány skončily. Nebylo to navíc poprvé, co Manganiellovi štěstí nepřálo. V prvním Spider-Manovi Sama Raimiho si zahrál postavu Flashe Thompsona a k jeho smůle ji filmaři v dalších pokračováních nerozvíjeli (v komiksové předloze se z něj postupně stal Agent Venom a Anti-Venom).

Shailene Woodley - Mary Jane Watson

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-3
Shailene Woodley jako Mary Jane Watson
Woodley naskočila do série Amazing Spider-Man druhým dílem, aby trošku zamíchala kartami ve vztahu Petera Parkera a Gwen Stacy. Jejich romance, kolem které se v podstatě točil celý první díl, ale byla natolik klíčová i pro pokračování, že nakonec filmaři nechali natočené scény s Mary Jane na podlaze střižny, protože se zkrátka do příběhu dle nich nehodily.

Celé obsazení Justice League: Mortal

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-4
Fotka celého tvůrčího týmu (včetně herců)
Tenhle zářez nás nejspíš může mrzet nejvíce. Než režisér George Miller znovu nakopnul svou kariéru frenetickou peckou Šílený Max: Zběsilá cesta, připravoval v roce 2007 komiksovou týmovku Justice League: Mortal. Navzdory hotovému castingu a postaveným kulisám byl film zrušen, neboť se sešla stávka scenáristů, změna daňových pobídek v Austrálii, díky čemuž narostl rozpočet a pár dalších věcí. Obsazení Justice League: Mortal vypadalo následovně -Superman: D.J. Cotrona, Batman: Armie Hammer, Wonder Woman: Megan Gale, Flash: Adam Brody, Green Lantern: Common, Martian Manhunter: Hugh Keays-Byrne, Aquaman: Santiago Cabrera, Talia Al-Ghul: Teresa Palmer, Iris Allen: Zoe Kazan a Maxwell Lord: Jay Baruchel.

Arnold Schwarzenegger - Doc Savage

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-5
Arnold Schwarzenegger ve svém funkčním období coby guvernér Kalifornie | www.schwarzenegger.com
Dva roky poté, co si v roce 1997 udělal Terminátor neslavný komiksový zářez v Batman a Robin, se začalo mluvit o adaptaci Doc Savage, v níž si měl zahrát hlavní roli. K projektu byli přivoláni jako tvůrčí síly Frank Darabont a Chuck Russell, projekt šel ale nakonec (stejně jako několik dalších) k ledu poté, co Schwarzenegger ohlásil kandidaturu na guvernéra Kalifornie.

Marlon Wayans a Dilly Dee Williams v Batman navždy

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-7
Billy Dee Williams jako Harvey Dent | Warner Bros.
Tohle je trošku neobvyklý případ, protože Wayans, navzdory tomu, že v Batman navždy nehraje, za film dostal zaplaceno. Věc se má následovně - Wayans byl obsazen jako Robin do filmu Batman se vrací. Vzhledem k obrovskému množství nových postav, které pokračování přineslo, se ale nakonec producenti s Burtonem rozhodli, že Robina vystřihnou a schovají se ho až pro pokračování Batman navždy. Když Burton od režie trojky během produkce odstoupil a jeho místo převzal Joel Schumacher, došlo i k několika castingovým změnám. Konkrétně z obsazení vypadli Wayans a Williams, který hrál v prvním díle Harveyho Denta (a tedy by se ve trojce změnil na Dvě tváře). Zatímco Williams neměl smlouvu a se svým nenadálým "odejmutím" nemohl nic dělat, Wayans byl filmu oficiálně upsán. A tudíž musel dostat zaplaceno, i když před kamerou coby Robin nestrávil jediný natáčecí den.

Dougray Scott - Wolverine

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-8
Dougray Scott v M:I 2 | Paramount Network
Rok 1999 měl být pro Scottovu kariéru zlomový. Získal hlavní zápornou roli v M:I 2 a k tomu byl obsazen jako Wolverine do X-Menů Bryana Singera. Slušný odrazový můstek ke hvězdám. Jenže... z M:I 2 se, navzdory komerčnímu úspěchu, stal nejhůře hodnocený díl série (přičemž velká kritika padala mimo jiné na Scottův výkon) a sám Scott se navíc při natáčení akční scény s motorkami zranil, takže nakonec nemohl roli Wolverina odehrát.

Annette Bening - Catwoman

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu
Annette Bening | Miramax Films
Michelle Pfeiffer podala v Batman se vrací jako Catwoman perfektní výkon. Aby ne, postavu milovala - konkrétně uvedla, že jí jako malá dívka byla doslova posedlá. Podle původních plánů ji ale měla hrát Anette Benning. Když Pfeiffer zjistila, že Tim Burton postavu již obsadil, byla z toho dle svých slov zničená. Benning však později otěhotněla a od role musela ustoupit.

Anne Hathaway a John Malkovich - Spider-Man 4

herci-kteri-malem-hrali-velke-komiksove-role-ale-bohuzel-meli-extremni-smulu-6
Anna Hathaway jako Catwoman | Warner Bros.
Raimiho čtyřka skutečně byla nějakou dobu v přípravě, než v Sony rozhodli o restartu. Malkovich byl obsazen do role záporáka (nejspíše Vulturea) a Hathaway si měla zahrát Black Cat. Bohužel to nevyšlo (Hathaway si alespoň ztrátu vynahradila postavou konkurenční "kočičky" v Temný rytíř povstal).