Kina plná démonů. Bude se víc chodit na komiksového anti-hrdinu, tajemného komunistu nebo sériového vraha?

Kina plná démonů. Bude se víc chodit na komiksového anti-hrdinu, tajemného komunistu nebo sériového vraha?
Jack staví dům (Matt Dillon) | Aerofilms
VENOM (režie: Ruben Fleischer)
Venom
Marvelovský anti-hrdina Venom vyráží pod dohledem studia Sony do kin jako bokovka Spider-Mana a s charismatickým Tomem Hardym v hlavní roli. Novinářský "čmuchal" se zaplete s mimozemským symbiontem a konflikt je rázem na světě. Podlehne investigativec Eddie Brock temnotě, která mu dodává nadpozemskou sílu?
Venom
Venom (2018) | Columbia TriStar
Od tohodle filmu si tvůrci i fanoušky hodně slibovali. Když ale původní eRkový rating (v USA to do 17 let bez dospělého doprovodu nepůjde) polevil na PG-13, začalo se spekulovat o události roku. A teď to ruplo úplně, dle prvních ohlasů je totiž Venom nemastným neslaným komiksovým filmem, při kterém se nejenže nebudete bát, ale dost pravděpodobně se dostaví salvy smíchu. Dodejme, že nechtěné.
Web RottenTomatoes dává Venomovi pouhých 28 procent kladných hlasů. Průměrná známka činí 4.3 z 10.

ZRODILA SE HVĚZDA (režie: Bradley Cooper)
Zrodila se hvězda
Bradleyho Coopera proslavila jako herce ujetá pařanská série. Poté začal filmy koprodukovat a nyní uvádí do českých kin vlastní režijní debut, hudební drama Zrodila se hvězda. Čtvrtá verze inspirovaná klasikou z roku 1937 představuje v hlavních rolích zkušeného, ale vyhořelého muzikanta (Bradley Cooper) a na výsluní se dostávající hvězdičku v podání Lady Gaga. Role se obrací a ti dva se jako rozhašená střelka kompasu ocitají nahoře a zase dole.
Lady Gaga
Zrodila se hvězda - Lady Gaga | Warner Bros.
Cooperovi se nicméně podařilo natočit zdařilou žánrovku, která se drží zaručených ingrediencí (láska, on looser zmítaný všemožnými démony, ona budoucí hvězdička, folk-rocková hudba), nepůsobí příliš pateticky a snese přísná kvalitativní měřítka. Debut jak se patří. K tomu Lady Gaga ve velmi solidní herecké roli.
Tuzemští recenzenti prozatím snímku Zrodila se hvězda dávají 71 procent.

TOMAN (režie: Ondřej Trojan)
Producent, režisér a příležitostný herec Ondřej Trojan (Lichožrouti, Občanský průkaz, Želary) se pustil do ošemetného podniku, rozhodl se zfilmovat dramatický příběh široké veřejnosti neznámého komunisty židovského původu Zdeňka Tomana, který měl na svědomí nejen únorový puč z roku 1948, ale též převádění Židů do Izraele. Nakonec ho vyvrhla "nestvůra", kterou svými činy živil, komunistická strana.
Kateřina Winterová, Jiří Macháček
Toman - Jiří Macháček | Bára Lockefeer
Tomana v téměř 150 minutovém výpravném snímku ztvárnil Jiří Macháček, jeho ženu Peslu si zahrála ve své vůbec největší roli Kateřina Winterová. Z řemeslného hlediska je film dle dostupných recenzí prvotřídní, retro kulisy téměř dokonalé.
Co tedy kritici nejčastěji vytýkají? Přílišnou popisnost, absenci dramatičnosti, celou řadu postav, kterou nemá běžný divák šanci si zapamatovat. Tomana tedy postihly dobře známé porodní bolesti stejně jako celou řadu tvůrců před Trojanem. Někdy by edukativní dokument vydal za sebedražší a výpravnější celovečerák...

JACK STAVÍ DŮM (režie: Lars von Trier)

Trailer (18+)

Jack staví dům
Dánský režisér a provokatér Lars von Trier si nedá pokoj a nepřestává do diváků hustit své znepokojivé myšlenky, obrazy a (možná taky) vize. Jeho nejnovější příspěvek Jack staví dům pojednává o sériovém vrahovi (Matt Dillon) rekapitulujícím svůj život a celou řadu "uměleckých děl".
Jack staví dům
Jack staví dům - Uma Thurman a Matt Dillon | Aerofilms
V několika epizodách a na příkladu brutálních vražd řady obětí se Trier zavrtává do duše a myšlenek vraha (režisérova alter ega?). Filosofuje se o významu, kvalitě, podstatě a dopadu autorského díla. Jenže ne každý divák to unese. Nebývale syrový a brutální počin (u nás divákům přístupný od 18 let) je plný explicitních scén násilí konaného na ženách, dětech a zvířatech.
Až se budete rozhodovat, zda na nového Triera zajít, či nikoliv, zjistěte si něco o předchozí Nymfomance a Antikristovi (2009). Jack staví dům jde prý ještě dál... Tuzemští recenzenti snímku dávají 63 procent. Hodnocení se pohybuje na škále od 40 do 80 procent.

BELLA A SEBASTIAN 3: PŘÁTELÉ NAVŽDY (režie: Clovis Cornillac)
Bella a Sebastian 3: Přátelé navždy
Nerozlučná dvojice Bella a Sebastian se ve svém třetím filmovém dobrodružství loučí s diváky. Fenka Bella má trojici štěňat, její dvounohý lidský přítel Sebastian dospívá. Nejdřív ho chtějí z hor dostat dospělí, načež se objeví původní majitel Belly s tím, že ji hodlá dostat zpět. Drama je na světě a Sebastian se rozhodně jen tak obalamutit nenechá. Bella je mu totiž téměř vším.
Rodinný film s dvounohými a čtyřnohými hrdiny, impozantními horami, silným příběhem a poselstvím jako dělaný pro víkendovou návštěvu kina. Kapesníky s sebou.

NEKLIDNÁ HRANICE (režie: Davis Simanis)
Neklidná hranice
A trocha geopolitiky na závěr. Lotyšsko-český dokument Neklidná hranice pojednává o východní hranici Evropy s Ruskem. Tuto oblast označila televize BBC za místo, kde napětí může hypoteticky vyústit ve 3. světovou válku. Významný lotyšský režisér Simanis přináší výbušné svědectví o napětí na východních hranicích Evropské unie, které je vzhledem k našim historickým zkušenostem čím dál naléhavější i pro české diváky.

Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.