Kdo je nejlepší bojovník ve Hře o trůny?

Kdo je nejlepší bojovník ve Hře o trůny?
Hra o trůny | HBO

Barristan Selmy

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-7
| HBO
Starý a sympatický rytíř si v seriálu příliš nezašermoval, ovšem když už jsme ho v nějaké té akci viděli, byla to radost pohledět. Ser Barristan je obecně respektován snad ve všech koutech Západozemí, za rod Targaryanů se bil tak statečně, že byl dokonce i omilostněn samotným Robertem Baratheonem, přičemž mu byla ponechána pozice královské stráže. Ve své době neměl Barristan téměř rovnocenného soupeře, největší porážku utrpěl až v boji s Rhaegarem Targaryanem, dalším skvělým bojovníkem, ve velkolepém turnaji.

Oberyn Martell

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny
| HBO
Chudák Oberyn sice nechvalně známý duel s brutálním zakončením proti Hoře prohrál, ovšem zavinil si to svým způsobem sám. Kdyby se Oberyn nenechal tak unést svým vyčítavým a hněvivým proslovem namířeným proti rodině Lannisterům, nepochybně by zvítězil. Předváděl totiž naprosto senzační věci, někdo by mohl i říci, že si s Horou i tak trochu pohrával. Plus i když by se dalo říct, že párkrát měl Oberyn taky namále, převážnou většinu času měl navrch. Velká škoda, že to pro "Zmiji z Dornu" skončilo takhle brzy.

Brienne z Tarthu

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-5
| HBO
Dost pravděpodobně nejskvělejší ženská bojovnice v seriálu několikrát dokázala, že není příliš radno se s ní pouštět do křížku. Nejenže byla schopná porazit Lorase Tyrella, který to s mečem bez debat umí také, ale hlavně vyřadila ze souboje jednoho z bratrů Cleganů, obávaného Ohaře. A to rozhodně není nic jednoduchého. Podobně jako on totiž spoléhá především na hrubou sílu, ovšem celkové obratnosti taktéž nemá vůbec málo.

Jaime Lannister

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-8
| HBO
Ještě před onou nešťastnou událostí, kdy Jaime přišel o svou ruku, s níž ovládal svůj meč, byl v celém Západozemí znám jako jeden z nejlepších a nejschopnějších šermířů na světě. Své první bitvy se zúčastnil již ve velice útlém věku, na několik chvil také zkřížil meč i s Nedem Starkem, dalším velice schopným šermířem. Kdo ví, co by všechno dokázal, kdyby mu tu pazouru tenkrát v noci neusekli. Ale třeba nás ještě něčím překvapí.

Jon Snow

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-2
| HBO
Už v první sérii je zřejmé, že Jon nebude na šerm žádný antitalent. Během svých prvních týdnů na Černém hradě s přehledem porážel veškeré ostatní rekruty, což mu u některých z nich příliš popularity věru nepřineslo. V dalších sériích Jon statečně bojuje proti Divokým, Bílým chodcům (jednoho z nich dokonce dokáže v boji jeden na jednoho zlikvidovat), a proti vojskům rodiny Boltonů. Jon si v seriálu rozhodně hodně zabojoval. A jelikož je stále ještě naživu, určitě to nebude jen kvůli tomu, že by měl prostě štěstí.

Bronn

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-6
| HBO
I když možná nebojuje nejčestnějším způsobem, nelze popřít fakt, že Bronn je na bitevním boji opravdovým mistrem. Spoléhající především na svou mrštnost a obratnost, Bronn byl schopný přežít nečekaný útok banditů během cesty do Orlího hnízda, trénoval samotného Jaimeho Lannistera, plus během brutálního útoku Daenerys Targaryan a jejích vojsk byl natolik schopný, že dokázal zranit i největšího z draků, hrozivého Drogona. Mezi řadami nejlepších bojovníků Západozemí má rozhodně své čestné místo.

Arthur Dayne

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-3
| HBO
I když se v seriálu objevil jen nakrátko, úplně to stačilo k tomu, aby se o něm mluvilo jako o jednom z nejlepších šermířů v historii. Arthur Dayne, na rozkaz Rhaegara Targaryana, měl za úkol chránit věž v Dornu, kde přebývala Lyanna Stark se svým dítětem. Muži z Robertovi rebelie, mezi kterými byl i mladý Ned Stark, si pro Lyannu samozřejmě přišli, ovšem díky Arthurovi to vůbec neměli jednoduché. I přes početní převahu totiž od Arthura dostávali dost na frak, když Arthur na bojišti předváděl naprosto neuvěřitelné věci. K jeho porážce bylo třeba nečestného zákroku od Howlanda Reeda, který Nedovi dost pravděpodobně zachránil krk tím, že Arthura probodl zezadu.

Robert Baratheon

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-4
| HBO
V seriálu jsme ho nikdy bojovat neviděli, ovšem ti, co se vyznají v historii Západozemí vědí, že Robert byl ve svých mladých letech naprosto senzačním válečníkem. Během rebelie proti Šílenému králi byl postrachem všech Targaryanských vojsk, dopomáhalo mu k tomu i jeho legendární mohutné kladivo, které se stalo jeho prioritní zbraní. S ním byl taktéž schopný zabít Rhaegara Targaryana, udatného prince, který porazil i samotného Barristana Salmyho. I když Robert ze světa odešel jako sukničkář a alkoholik, na jeho bojové dovednosti bychom určitě neměli zapomenout.

Rhaegar Targaryan

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-11
| HBO
Ano, Robert možná Rhaegara porazil, přesto si ale myslím, že by na tomto seznamu měl být také. Talentovaný, udatný a šarmantní princ rodu Targaryanů se vyznamenal vítězstvím v turnaji na Harrenhalu, kde, jak již bylo řečeno, porazil schopného Barristana Selmyho. Mnohými byl považován za jednoho z nejlepších šermířů všech dob, kterému nebylo rovno.

Sandor Clegane "Ohař"

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-9
| HBO
Mladší z bratrů Cleganů sice není tak velký a silný jako jeho urputnější brácha, ale s mečem se umí ohánět s podobnou zuřivostí, ne-li i větší obratností. Ohař si skvěle vedl v bitvě o Královo přístaviště proti vojskům Stannise Baratheona, plus podařilo se mu i porazit Berica Dondarriona v souboji jeden na jednoho. I když byl poražen udatnou Brienne, nelze popřít, že Ohař je na bojišti pořádné zvíře, které není radno podceňovat.

Gregor Clegane "Hora"

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-1
| HBO
Starší z bratrů Cleganů je hrůzostrašný postrach všech nepřátel rodu Lannisterů. Gregor skutečně dostává svému pseudonymu, je to obrovská hora svalů, která v seriálu již několikrát předvedla, že není vůbec radno si s ní zahrávat. Dosud totiž nebyl poražen. Velice blízko byl již zmíněný Oberyn, ovšem kvůli své blbosti se přidal do Horovi seznamu zabitých nakonec i on.

Syrio Forel

kdo-je-nejlepsi-sermir-ve-hre-o-truny-10
| HBO
Sympatický šermíř, který učil mladičkou Aryu s mečem, se může pyšnit titulem "První meč Braavosu", což je označení pro hlavního ochránce a šampiona vládce města. Titul to byl očividně zasloužený, v první sérii totiž můžeme vidět jeho excelentní bojové schopnosti, kdy s pouhým dřevěným mečem zlikviduje několik vojáků rodiny Lannisterů. Údajně zemřel rukou Meryna Tranta, ovšem spousta fanoušků (včetně mě) tomu příliš nevěří.
A jak to vidíte vy?: