Jeníček, myslivci a česká pohádková strašidla tak, jak je neznáte. Režisér rozjíždí ambiciózní projekt

Jeníček, myslivci a česká pohádková strašidla tak, jak je neznáte. Režisér rozjíždí ambiciózní projekt
Úsvit - concept art | Jindřich Vrága
Jindřich Vrága
Jindřich Vrága
Máte rádi hororově laděné příběhy, které si pohrávají s popkulturními odkazy tradičních pohádek a všemožných více či méně temných bytostí (například Lesapán)? Poté vás jistě zaujme rozjíždějící se seriálový projekt s názvem Úsvit, za jehož vznikem stojí režisér Jindřich Vrága (béčková hororová komedie Bananocalypse, která zaujala porotu brněnské "čtyřicetosmičky").
Úsvit je koncipován jako ambiciózní seriál čítající 7 dílů po 40 minutách a autor se nyní nachází ve fázi příprav na natáčení a shánění financí. Série bude žánrově rozkročená mezi hororem, pohádkou a komedií a námět je vskutku originální.
"Poté, co se v českém fiktivním městě začnou za záhadných okolností ztrácet malé děti, se na scéně objevuje skupina lovců říkající si MYSLIVCI. Ti vypátrají legendárního Vodníka (ne v podobě, v jaké ho známe z pohádek) pomocí zařízení STOPAŘ (starý kompas, který má místo střelky oko pohádkového Jeníčka). Vodník je převezen na skryté místo organizace s násvem ÚSVIT.

Úsvit: Krátké promo video k chystanému projektu

ÚSVITÚStav pro Výzkum Imaginárních Tvorů je místo, které v 30. letech založili vědci Dr. Traut a Dr. Berk. U nich je držen nejen Jeníček bez oka (který pro ÚSVIT pracoval a lovil), ale také několik dalších exemplářů (imaginárních tvorů) jako Otesánek, Klekánice, Rumcajs, Bílá paní, Bludičky a Vodník (avšak v horrorové podobě, v jaké je neznáme).Tyto postavy jsou zde drženy kvůli výzkumu a experimentům, které jsou prováděny za účelem získání mocné látky zvané ERBEN. Tato látka je výtažkem ze srdce a mozku Imaginárních tvorů a umožňuje po požití fyzicky zhmotnit vše, co si lze v hlavě představit."
Dle Jindřicha Vrágy bude každá z epizod popisovat lov a zrod každé z držených kreatur. Samostatnou epizodou bude příběh Jeníčka, to, jak se k ÚSVITu dostal a jak skončil. Český hororový projekt nabízí zcela nový pohled na české pohádkové postavy, strašidla a mýty. Projekt ÚSVIT bude plný popkulturních odkazů, česká strašidla zde ožijí v té nejhrůzostrašnější podobě. Projekt je též příslibem do budoucna, v rámci univerza může vzniknout nespočet dalších dílů.
Režisér Jindřich Vrága se nechal slyšet, že inspirací pro jeho projekt mu byly seriály Ash vs Evil Dead, Stranger Things, Dark nebo Ztraceni. Divákům chce autor poskytnout něco, co tu ještě nebylo: originalitu, kvalitní horor a humor. Na projektu Úsvit se podílí Vrágova společnost Mad Unicorn Pictures v koprodukci s Blue Lune Productions.

Bananocalypse: Celý film

Bananocalypse