Recenze: Beze stop - budoucí Jan Žižka zkouší žít "mimo radar"

Recenze: Beze stop - budoucí Jan Žižka zkouší žít "mimo radar"
Beze stop | Bleecker Street Media
Thomasin McKenzie, Ben Foster
Beze stop | Bleecker Street Media
Jejich "idyla" ale nemá dlouhého trvání. Jsou polapeni a nuceně integrováni do civilizace. Tam se jim ale nelíbí, takže opět utečou, do jiných lesů. A pak...
Nezávislý film Beze stop se svou atmosférou hodně podobá nedávnému snímku Tohle je náš svět. S tím rozdílem, že Beze stop neobsahuje humor, je tlumenější, méně vtipný a více o vztazích a pocitech, než o nějaké zápletce.
Dokonce i podzápletka s odchycením protagonistů (neboť v národním parku je zakázáno tábořit) a jejich nucené integraci do "normálního světa" není stavěna jako konflikt "přírodní lidé versus civilizace". Zástupci "civilizace" oba hlavní hrdiny víceméně chápou a chtějí jim pomoci - najdou jim bydlení kdesi u lesní školky na samotě. Ale není z toho těžen žádný prvoplánovitý konflikt nebo humor. S výjimkou jednoho decentního vtípku, kdy úřednice přinese Willovi hromadu dokumentů a řekne mu "Tohle musíte všechno podepsat, abyste konečně mohl začít žít nezávisle".

Trailer:

Beze stop
Největším trumfem tohoto filmu je, jak "reálně" celý působí. A jak nám složité emocionální procesy představuje v jejich původní složité podobě, ne v hollywoodském zjednodušení.
Will si myslí, že by pro něj i Tom bylo nejlepší žít v lese. Současně ale ví, že pro Tom má civilizace jistý půvab. Tom ví, že pro ni Will chce jen to nejlepší, takže se snaží touhu po civilizaci v sobě potlačovat. Ale má jisté pochybnosti o tom, že je to správné. Za těmito jejich fasádami se odehrávají brutální emocionální výboje, ale většinou je nevidíme a musíme si jen domýšlet, co v sobě hrdinové dusí.
Ben Foster
Beze stop | Bleecker Street Media
Později se film přesune do lesní komunity "polobezdomovců", žijících v karavanech v miniaturním lesním městečku. I zde pokračuje nádherná realističnost, projevující se každou drobností výpravy a každým drobným rysem v obličeji zdejších obyvatel. Nepátral jsem po detailech, ale klidně bych věřil tomu, že tyto scény (a nejen ty) jsou polodokumentární a vidíme v nich skutečné "lesní lidi" v jejich skutečném prostředí.
Beze stop je pomalý, zamyšlený film, který má značné kouzlo a perfektně se na něj hodí anglické slovo "subtle" (jehož žádný český překlad není v tomto případě přesný).
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE