Film Troja – Jak to vlastně bylo doopravdy?

Film Troja – Jak to vlastně bylo doopravdy?
Troja | Warner Bros.

Patroklos

Patroklos byl ve filmu vyobrazen jako Achillův mladší bratranec. Ve skutečnosti se ale jednalo o Achillova nejlepšího přítele, který byl dokonce starší než on.
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy-2
Patroklos | Warner Bros.

Hektor

Hektor (Eric Bana) byl jak ve filmu, tak i v Iliadě velice schopný válečník a generál. Film jeho postavu ale přeci jenom stavil trochu více do lepšího světla. V Iliadě byl totiž Hektor z Achilla natolik vyděšený, že při jejich posledním souboji oběhl trojské zdi třikrát dokola, aby mu unikl. Nehezký osud taktéž čekal jeho ženu a dítě. Ti ve filmu spolu s ostatními unikly drancujícím Řekům, nicméně v Iliadě se z Hektorovi ženy stala otrokyně a jeho dítě byl zabito Odysseem.
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy-1
Hektor | Warner Bros.

Meneláos

Spartský král (Brendan Gleeson) si ve filmu příliš nezahrál. Během souboje s Paridem, který z něho vyjde jako vypráskaný pes, prince natolik dráždí, až je Hektorem zabit. V Iliadě však Meneláos přežije celou válku, po které si odveze svou ženu Helenu zpátky do Sparty, kde s ní stráví zbytek života.
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy-3
Meneláus | Warner Bros.

Ajax

Hrdina Ajax je ve filmu znázorňován jako barbarský hromotluk, který nakonec dojde smrti mečem trojského prince Hektora. V Iliadě však Ajax Hektora málem zabije, Hektor unikne smrti jen díky zásahu samotného Dia. Ajax přežije i statečného Achilla, o jehož zbroj následně zápasí s Odysseem, který ji lstí nakonec i získá. Ajax je z toho následně natolik rozzuřený, že ve své zběsilosti zabije několik ovcí a býků, z čehož je pak natolik zkroušený, že se sám proklál mečem.
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy-6
Ajax | Warner Bros.

Agamemnón

Film Agamemnóna (Brian Cox) znázorňuje jako nelítostivého padoucha, jenž se dočká zasloužené smrti rukou Bríseovny za hradbami Troje. V Iliadě však Agamemnón válku přežije, nicméně dlouho se asi stejně neradoval, protože ho následně zavraždí jeho žena Clytemnestra, pravděpodobně z pomsty za jejich dceru Ífigénii, kterou Agamemnón nechal před válkou obětovat bohyni Artemis.
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy-4
Agamemnón | Warner Bros.

Paris

Paris (Orlando Bloom) je ve filmu vyobrazován jako ťuťu ňuňu mladíček, který se romanticky zabouchnul do krásné Heleny, snažil se uhájit svou čest na bojišti, plus na konci filmu uniká se zbytkem přeživších občanů Troje pryč z města. V Iliadě však Paris nebyl nijak zvlášť statečným bojovníkem, na bitvy často kašlal, přičemž si raději více užíval s Helenou. Na rozdíl od filmu však Paris v Iliadě smrti neunikne. Během války je zabit šípem, vystřeleným thessalským králem Filoktétém. (A dobře mu tak.)
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy-5
Paris | Warner Bros.

Achilles

Ve filmu je Achilles (Brad Pitt) natolik arogantní, že setne hlavu sochy, znázorňující boha Apollona. Je ale dost pravděpodobné, že Achilles v Iliadě nic takového neudělal, protože ke všem bohům vždy choval úctu. Způsob jeho smrti je v obou verzích stejný – Achilla zabije šíp střelený do jeho paty, který vypálí princ Paris. Ve filmu však Achilles zemře až během plenění Troji, v předloze je Achilles zabit ještě před výrobou dřevěného koně.
film-troja-jak-to-vlastne-bylo-doopravdy
Achilles | Warner Bros.
Všimli jste si ještě dalších nesrovnalostí?