Recenze: Predátor: Evoluce - jak dopadl návrat ikony pod dohledem tvůrce Posledního skauta?

Recenze: Predátor: Evoluce - jak dopadl návrat ikony pod dohledem tvůrce Posledního skauta?
Predátor: Evoluce | 20th Century Fox
Zatímco je Quinn polapen vládou, astrobioložka (nebo co to) Casey Bracketová (Olivia Munnová) je povolána, aby si šla polapeného Predátora prohlédnout na tajnou základnu. V tu chvíli se stane několik věcí najednou:
1) Predátor uteče
2) Na Zemi přistane další mimozemská loď s ještě predátorovatějsím Predátorem (a dvěma predátoropsy)
3) Quinn vládě uteče spolu s půl tuctem psychicky postižených veteránů, které náhodou potká
4) Quinnův synek se naučí ovládat predátorské zbraně a v predátorské helmě jde koledovat na Halloween

Trailer:

Predátor: Evoluce
A pak se všichni výše jmenovaní různě navzájem honí a zabíjejí, stane se spousta dalších věcí, ale je to celkem jedno...
Predátor: Evoluce není žádný reboot nebo remake, ale normální pokračování, které výslovně zmiňuje prvního a druhého Predátora (a ignoruje oba Vetřelce vs. Predátory).
Film režíroval (a částečně napsal) Shane Black, který napsal Smrtonosnou zbraň a Posledního skauta, režíroval Správné chlapy nebo Iron Mana 3, a především hrál první postavu, kterou kdy na plátně zabil první Predátor.
Obrázek článku
A je vysoce pravděpodobné, že vymyslel některé dementní hlášky, které se v prvním Predátorovi ozvaly - například tu o velké vagíně.
Vzhledem k jeho předchozí tvorbě tudíž není divu, že nový Predátor: Evoluce by měl být cool, drsný, plný hlášek a vtípků, a bez jakékoliv stopy napětí nebo pomalé plíživé hrůzy originálu. V novém filmu uvidíme Predátora v detailním záběru hned v první minutě, a pak už to jede. Na žádnou plíživou hrůzu nebo pořádné budování postav není čas, máme naspěch!
Kde začít?
Boyd Holbrook, Sterling K. Brown, Thomas Jane
Predátor: Evoluce | CinemArt
Možná u castingu. Nikdo z obsazených herců nemá potřebné charisma na to, aby byl tak cool, jak film vyžaduje. Obsazení tohohle filmu by mělo ideálně vypadat nějak takhle: Dwayne Johnson, Vin Diesel, zarostlý Keanu Reeves, Sarah Silvermanová, Samuel L. Jackson a několik slavných wrestlerů / guvernérů ve vedlejších rolích. Místo toho se bohužel dočkáme nezajímavých (a víceméně neznámých) herců, kteří se sice snaží být cool a hláškovat, ale opravdu jim to moc nejde. Parta šílených vojenských vězňů má zprostředkovávat jednak "chlapskou armádní soudržnost" a jednak vulgární humor (jeden z nich má Tourettův syndrom, jiný neustále říká špatné vtipy). Dočkáme se mnoha pokusů o cool hlášky (včetně odkazů na předchozí filmy série, jako "You are one beautiful motherfucker" nebo "Get to the choppers"), ale většinou to moc nefunguje a Shane Black nezná míru.
Dále: Film je místy dost zmatený. Je veřejným tajemstvím, že se dost přestříhával / přetáčel (a byl z něj vystřižen jeden predátor s malým P), a bohužel to je na něm dost vidět. Žádná z postav není dostatečně prokreslená, zápletka má nepříjemně mnoho "Deus Ex Machina" momentů, a některé scény jsou prostě absurdně divné a není v nich moc jasné, co se právě událo, proč se to událo, co si z toho měl divák odnést a jestli to měl být vtip nebo ne. Třiapůlmetrový Megapredátor a jeho dva psi jsou kompletně CGI a není to dobré CGI.
Predátor: Evoluce
Predátor: Evoluce | CinemArt
Dílo zkázy pak v mém případě dokonala IMAX verze filmu, kterou jsem viděl. 3D je naprosto nepostřehnutelné, následkem tmy na plátně často není vidět, co se děje (velká část filmu se odehrává v noci), a při zmateném střihu a divoké kameře jsou na obřím plátně akční scény značně nepřehledné.
Aby to nevypadalo, že je Predátor: Evoluce totální shit: Jsou v něm světlé momenty, které jsou cool, brutální, nekorektní, nápadité a vtipné. A film je naštěstí tak krátký, že nemáte čas začít se nudit (neboť šílených zvratů je dost). Ale na každé dvě minuty takových momentů připadají tři minuty, které jsou buď zbytečné, nebo dokonce proti duchu filmu (závěrečná scéna je jako něco ze Spy Kids).
Pokud jste fanoušci Predátorů, je dobré tento film vidět ze studijních důvodů a kvůli 20-30 minutám dobrých scén. Pokud ne, nemusíte se obtěžovat.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE