10 kultovních filmů akčního božana Chow Yun-fata

10 kultovních filmů akčního božana Chow Yun-fata
Hard Boiled (1992) | Magic Box

10. Lepší zítřek

Lepší zítřek
Lepší zítřek | Filmhouse
A začneme pěkně zostra. První role, která Chowa vynesla na výsluní a představila nám herce, se kterým je dobré počítat. Pod taktovkou debutujícího Johna Woo jsme dostali nenápadnou akční bombu, kde se nešetří krví ani olovem.

9. Město v plamenech

Město v plamenech
Město v plamenech
Další velmi podařený film, kde si Chow zahrál policistu v utajení, který musí proniknout mezi bandu lupičů plánující vyloupit klenotnictví. Je také dobré zmínit, že film mimo jiné inspiroval Quentina Tarantina k natočení Gaunerů (1992). Město v plamenech sice kvalit Gaunerů nedosahuje, ale i tak jde o napínavou kriminálku s vynikajícím Chowem.

8. Vězení v plamenech

Vězení v plamenech
Vězení v plamenech | Magic Box
Rok 1987 byl pro Chowa štěstěnou, kromě výše zmíněného Města v plamenech (nejde o pokračování, jen o shodu jmen) si zahrál též ve Vězení v plamenech. Nejen, že to byla opět trefa do černého, ale zároveň nám Chow ukázal, že je (v rámci možností) dobrý herec.

7. Lepší zítřek 2

Yun-Fat Chow
Lepší zítřek 2
Dostáváme se k jedinému pokračování v tomto seznamu a rozhodně stejně nadupanému, jako byl první díl, ne-li lepšímu. Chow se zde objevuje jako Ken, který je dvojčetem Marka z prvního filmu. Umí chytit bouchačku a postřílet s ní padouchy. Přes absurdní nápad (sám Chow to přiznal a tato varianta se mu nelíbila) jde o nadupané filmové pokračovaní, které se vidí jen málokdy.

6. Killer

Killer
Killer | Magic Box
Chow se opět sešel s Johnem Woo. A výsledek? Naprostá bomba. Dech beroucí akční pasáže, které se pravidelně střídají, jen aby vyvrcholily jednou z nejkrvavějších přestřelek, jaké kdy filmografie zažila.

5. Bůh gamblerů

Bůh gamblerů
Bůh gamblerů
Tentýž rok se do kin podíval ještě jeden film, který sice nebyl tak chladnokrevný a ostrý, jako zmíněný Killer (1990), ale šlo o zábavnou akční podívanou, kde Chow dokázal, že je i celkem dobrý komik.

4. Zloději

Zloději
Zloději | Magic Box
Zloději to měli/mají trochu složité. Na jedné straně tu máme Johna Woo a Chowa, ale na té druhé nevyvážený scénář a špatné ujasnění stylů. I tak jde ale díky skvělým přestřelkám a Chowovi o úderné akční béčko, které stojí za zhlédnutí.

3. Full Contact

Full Contact
Full Contact | Magic Box
Chow v tomto filmu hraje vyhazovače Chowa (ehm) a když je při jedné akci zrazen, vydává se všem dotyčným pomstít. Zápletka sice nic moc, ale vězte, že režisér Ringo Lam z ní ždíme, co se dá, a film má díky tomu nehorázně svižné tempo, špinavou atmosféru a nejtvrdšího Chowa v tomto seznamu.

2. Hard Boiled

10-kultovnich-filmu-akcniho-bozana-chow-yun-fata-1
Hard Boiled | Magic Box
A je to tady, ti nejlepší nakonec. Johna Woo i Chowa volal Hollywood, a tak se rozhodli, že se se svým hongkongským publikem náležitě rozloučí. A když rozlučka, tak ve velkém stylu. John Woo se vyzbrojil krom Chowem i Tony Leungem (Volavka) a chytrým scénářem Barryho Wonga (zemřel rok a půl před premiérou). Díky tomu vznikl jeden z nejlepších akčních filmů všech dob.

1. Tygr a drak

Tygr a drak
Tygr a drak | Sony
A jsme u konce. Oscary ověnčený Tygr a drak bylo něco nevídaného. Nádherně kombinované akční pasáže, které i po letech neztratily šmrnc, a epický příběh, jenž může na první pohled působit nenápadně, ale skrývá v sobě něco výjimečného a nevídaného.