Sbohem, bandito. Zemřel legendární herec Burt Reynolds, bylo mu 82 let

Sbohem, bandito. Zemřel legendární herec Burt Reynolds, bylo mu 82 let
Burt Reynolds
"Dostanete se do věku, kdy víte, že nemůžete už přelézt zeď. Já ale nikdy nebudu ve věku, kdy bych ji aspoň nedokázal prorazit."
Burt Reynolds se narodil 11. února 1936 ve Waycrossu Georgii. V žilách mu kolovala italská a indiánská krev. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století patřil mezi nejpopulárnější americké herce, přičemž se u diváků zapsal svými výkony v dobrodružných a kriminálních filmech.
Reynolds vyrůstal v Palm Beach, ve čtrnácti letech utekl z domova a později studoval na Florida State University, kde získal fotbalové stipendium. Stal se úspěšným hráčem fotbalu, ale jak už to tak často bývá, kariéru musel ukončil pro zranění. Později studoval v New Yorku herectví a než se prosadil na velkém plátně, živil se jako kaskadér, číšník, umývač oken, vyhazovač.
"Jediného indiána, kterého jsem nehrál, byla Pocahontas."
Burt Reynolds
Burt Reynolds
První větší role získal v televizních seriálech Riverboat, Hawk a Gunsmoke. U filmu na sebe prvně výrazně upozornil v roce 1972 rolí sebevědomého dobrodruha v psychothrilleru Vysvobození. Ve filmech využíval své kaskadérské zkušenosti a tělesnou kondici a během své téměř půl století trvající kariéry natočil řadu hitů (například Polda a bandita, Nejlepší bordýlek v Texasu nebo Trestná lavice), vysloužil si jednu nominaci na Oscara a několik nominací na Zlatý Globus, z nichž 2x proměnil: za vedlejší roli v Hříšných nocích a za nejlepší výkon v seriálu Městečko Evening Shade.
V roce 1979 Reynolds založil v Jupiteru na Floridě vlastní scénu Burt Reynolds Dinner Theatre a také herecký institut. Vyjma herectví se věnoval i režii a produkci, přičemž v několika filmech, které natočil, si současně zahrál hlavní roli (Gator, Konec, Sharkyho mašina). Napsal autobiografickou knihu My Life, která za své humanitní pojetí dostala prestižní cenu Children at Heart Award. Finanční výtěžek věnoval na pomoc dětem v Černobylu.
"Za svou kariéru jsem natočil více než 100 filmů. Hrdý jsem tak na pět."
Žár
Goldie Hawn, Burt Reynolds