Hodinářův učeň: Snese nová pohádka srovnání s československými klasikami?

Hodinářův učeň: Snese nová pohádka srovnání s československými klasikami?
Hodinářův učeň | Evolution Films / Zuzana Panská
Pavlína Štorková, Michal Balcar
Hodinářův učeň | Evolution Films/Zuzana Panská
„Jsem přesvědčená, že je stále ještě možné vyprávět filmovou pohádku bez prvoplánové podbízivosti a přeslazených klišé. Chceme natočit příběh s místy až záměrně dekadentnější atmosférou, který ale poskytuje dostatečný prostor pro humor a komediální situace. Ty jsou postavené především na absurditě jednotlivých zápletek a charakterech postav a samozřejmě na specifičnosti jejich hereckých představitelů,“ popsala autorka scénáře a režisérka filmu Jitka Rudolfová (Rozkoš, Zoufalci) příběh své pohádky.
Jitka Rudolfová, Jana Plodková
Režisérka Jitka Rudolfová a herečka Jana Plodková během natáčení Hodinářova učně. | Evolution Films/Zuzana Panská
Hodinářův učeň pojednává o hrátkách osudu, který zastupují „tři sudičky“: bratři Rodovoj a Rodovít a jejich sestra Lichoradka. Je to příběh lásky, hamižnosti, lidské malosti, ale také šikovnosti a odvahy hodinářského učně Urbana (Michal Balcar), který na cestě za hodinkami, jež dokáží varovat před Smrtí, díky svému dobrému srdci a šikovnosti překoná mnohé nástrahy a tak zachrání svou milovanou Lauru (Dana Droppová).
Michal Balcar
Hodinářův učeň - Michal Balcar | Evolution Films/Zuzana Panská
„Natočit filmovou pohádku je výzva,“ dodává Zuzana Mistríková z produkční společnosti PubRes, která se na pohádce podílí za slovenskou stranu. „Česko-slovenská kinematografie má na svém kontě pohádkové skvosty a každá nová se tak logicky dostává do konfrontace s jejich kvalitou. V případě projektu Jitky Rudolfové nás však tato výzva velmi lákala. Původní pohádka s poetikou a vizualitou, kterou do ní autorka vložila, slibovala sice náročnou cestu, ale s možností výjimečného výsledku. Cesta to byla opravdu dlouhá, ale natáčení Hodinářova učně je dnes realitou a první výstupy vypadají skvěle.“
Premiéra filmu Hodinářův učeň půjde do kin v létě roku 2019. Distrubuovat ho bude společnost Bontonfilm.
Viktor Preiss
Michal Balcar