Jan Žižka je definitivně Američan

Jan Žižka je definitivně Američan
Ben Foster ve filmu Beze stop (Leave No Trace) jako Will | Bleecker Street Media
Přípravy na film Jan Žižka trvaly několik let a byly velmi náročné. Jen náborů na role bojovníků a bojovnic, kteří ovládají bojové sporty, šerm či jízdu na koni, se zúčastnilo přes 3 500 lidí. Několik stovek vybraných se tak od 17. září až do prosince bude podílet na natáčení, na kterém se potkají se spoustou evropských a amerických herců. Kvůli těm Petr Jákl absolvoval složitý casting po celé Evropě a USA. V příběhu o známém českém vojevůdci se samozřejmě objeví také zvučná česká herecká jména.
Thomasin McKenzie, Ben Foster
Beze stop | Bleecker Street Media
Hlavní hvězda snímku, americký herec Ben Foster, má za sebou bohatou hereckou minulost a diváci u nás jej mohou znát například jako Medivha ve filmu Warcraft: První střet (Duncan Jones) či ze snímků X-Men: Poslední vzdor (Brett Ratner), Nepřátelé (Scott Cooper), Za každou cenu (David Mackenzie), 3:10 Vlak do Yumy (James Mangold) nebo Alpha Dog (Nick Cassavetes).
Petr Jákl ml., Petr Vágner
Z příprav filmu Jan Žižka a Petr Jákl (vpravo) | Crestyl
„V našich kinech se objeví teď v září také například ve snímku Beze stop režisérky Debry Granik, který má v zahraničí výborné kritiky, má mnoho nominací na festivalové ceny po celém světě a vyhrál už například na Independent Film Festival of Boston či Heartland Film v USA nebo Taormina International Film Festival v Itálii,“ upřesnil producent Petr Jákl.
Ben Foster
Ben Foster: 30 dní dlouhá noc (2007) | Columbia TriStar
Americký herec už se u nás pečlivě připravuje na roli. „Celý týden jsme s Benem strávili nad scénářem a tréninkem akčních scén. Neuvěřitelně mi vyhovuje jeho přístup a pokora spojená s respektováním historických faktů. Naprosto chápe to, co Žižka v našich dějinách znamenal, a cítí zodpovědnost stejně tak jako já, abychom příběh odvyprávěli co nejvěrohodněji,“ řekl Petr Jákl o sedmatřicetiletém herci.
Ben Foster
Ben Foster ve filmu Na život a na smrt (2013)
Film o jednom ze sedmi nikdy neporažených vojevůdců se bude natáčet v několika lokacích po České republice. „Půjde zejména o místa ve středních a jižních Čechách a nás těší, že potom budeme moct všechny ty naše krásné hrady, zámky a památky ukázat i v zahraničí,“ pochvaluje si Petr Jákl, který plánuje uvést snímek nejen u nás a v USA.
Další herce a bližší informace představí Petr Jákl na tiskové konferenci 13. září.