Co když se Vincent Van Gogh nezabil sám? Herec Dafoe flirtoval s jeho démony a natočil film

Co když se Vincent Van Gogh nezabil sám? Herec Dafoe flirtoval s jeho démony a natočil film
At Eternity´s Gate / Willem Dafoe | CBS
U brány věčnosti
At Eternity´s Gate
Režisér Julian Schnabel má s největší pravděpodobností slabost pro geniální lidi pohybující se na okraji společnosti. Dokázal to svým debutem Basquiat (1996), v němž se zaměřil na newyorského autora graffiti, který to dotáhl až do slavných výstavních síní, k mocným mecenášům (spolupracoval s Andy Warholem) a heroinové závislosti. Oscarovou nominaci si Schnabel vysloužil za snímek Skafandr a motýl (2007), originální a pozoruhodný portrét šéfeditora módního časopisu Elle, který ochrnul a se svým okolím komunikoval pouze díky mrkání oka. Příběh Francouze se skutečně stal, Jean-Dominique Bauby to nevzdal a pomocí "mrkací" metody nadiktoval své pečovatelce knihu, v níž se vyznává z celé řady svých negativních vlastností.
Nyní se Schnabel zaměřil na poslední dny slavného malíře Vincenta Van Gogha. At Eternity´s Gate (2018) byl před pár dny představen v Benátkách, v hlavní roli malíře se objeví Willem Dafoe a mezi scenáristy je přítomen i legendární Jean-Claude Carrière, autor, který je spjatý s kariérou kultovního španělského režiséra Luise Buñuela nebo s americkou tvorbou Miloše Formana.

At Eternity´s Gate: Trailer

U brány věčnosti
Dle informací webu Aktálně.cz, který přináší zprávy přímo z Benátek, bude Schnabelův "Gogh" dost jiný. Na ikonické výjevy slunečnic a uříznutného ucha prý můžeme zapomenout. Scenárista Carrière se například svěřuje s tím, že nevěří, "že Van Gogh spáchal sebevraždu". Tvůrci dali ve svém filmu přednost verzi o Goghově skonu, k níž se váže teorie o tom, že byl slavný malíř (v té době nicméně na pokraji chudoby, o hladu a v neutěšených psychických podmínkách) zavražděn. Proč? Za svůj život prodal jediný obraz. Že by dílo závistivého zneuznaného malíře? Konspirace.
Scenárista filmu Carrière nicméně trvá na svém a pro deník Aktuálně.cz říká: "Jestli věřím, že Van Gogh spáchal sebevraždu? Rozhodně ne! Doplazil se do krčmy s kulkou v břiše a nikdy se nenašla ani zbraň, ani jeho malířské potřeby."
Willem Dafoe
At Eternity´s Gate - Willem Dafoe | CBS Films
Willem Dafoe se coby Van Gogh musel naučit práci se štětcem a na sociálních sítích uvedl, že v rámci příprav na roli s Van Goghovými démony de facto flirtoval. Dle agentury AFP je již nyní Dafoe za roli holandského malíře žhavým kandidátem na hereckou cenu benátského festivalu.
Po benátském festivalu bude mít film At Eternity´s Gate dále projekci na newyorské přehlídce (12. října). Premiéra v severoamerických kinech je naplánována na 16. listopad letošního roku.
Willem Dafoe
Willem Dafoe