Prvotřídní režisér katastrofických filmů natáčel o masovém vrahovi, jehož čin šokoval celý svět

Prvotřídní režisér katastrofických filmů natáčel o masovém vrahovi, jehož čin šokoval celý svět
22 July | Netflix
K tragické události se nyní vrací režisér Paul Greengrass (Let číslo 93, Kapitán Phillips, Bourneův mýtus, Krvavá neděle) v novince 22 July (2018). A filmové dění kolem Breivika pojme poněkud obšírněji, s ohledem na události, které následovaly bezprostředně po krvavém činu.
22. července
22 July | Netflix
Film, jehož scénář Greengrass taktéž napsal, má dnes světovou premiéru na festivalu v Benátkách. Do hlavních rolí obsadili tvůrci norské herce (Breivika ztvárnil Anders Danielsen Lie), na vzniku snímku se podílel též štáb složený z tamních filmařů.
Pro ty, které Breivikovo řádění osobně postihlo, bude sledování Greengrassovy novinky možná bolestivější než v případě "ostrovní rekonstrukce" Utøya, 22. července. Greengrass totiž bere útok pouze jako odrazový můstek, mnohem víc ho zajímá fakt, jak se pozůstalí po obětech a ti, kteří útok přežili, s následky a vůbec faktem, že takového činu byl někdo schopen, vypořádávají.

July 22: Trailer

22. července
Greengrass byl pro natočení podobného snímku velmi vhodnou volbou. V řadě děl se obdobným tématem zabýval: Let číslo 93 pojednával o teroristy uneseném letadle směřujícím na newyorská Dvojčata, Kapitán Phillips se věnoval unesení lodi somálskými piráty atd. Na Oscara nominovaný Greengrass dokáže navodit autentickou atmosféru, jako kdybyste s přímými účastníky byli na místě činu. Což je fakt, při němž srdce milovníka kvalitní filmařiny zaplesá, citlivějšího člověka nicméně zamrazí.
Film 22 July produkovala společnost Netflix. V severoamerických kinech by měl mít snímek premiéru 10. října letošního roku. Tuzemského distributora prozatím nemá.
Utøya, 22. července
Kapitán Phillips