Kultovní horor Osvícení bude pokračovat! Už zná i hlavního herce

Kultovní horor Osvícení bude pokračovat! Už zná i hlavního herce
Kryštůfek Robin | če
Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?
Téma24. 2. 2018
Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?
Řeč je o sequelu (pokračování) kultovního hororu Osvícení (1980), který natáčel neméně významný Stanley Kubrick podle knižní předlohy Stephena Kinga. Podle Kingových děl vznikla a vzniká celá řada filmových, televizních a seriálových adaptací (s lepším i horším výsledkem). Mistr temných podívaných nebyl s Kubrickovým Osvícením spokojen; vytýkal mu například fakt, že film končí jinak než kniha nebo obsazení Jacka Nicholsona do role vyšilujícího spisovatele Jacka Torrance, který se v osamělé hotelové pracovně proměňuje v lidské monstrum a terorizuje manželku Wendy (Shelley Duvall) i syna Dannyho (Danny Lloyd). Z filmu se stal nicméně kult a spisovatel King sepsal knižní pokračování Doktor Spánek, kde se v hlavní roli představuje odrostlý Danny Torrance, syn obávaného spisovatele.
Hayley Atwell, Ewan McGregor
Ewan McGregor | Walt Disney Studios
No a právě Dannyho si v připravovaném filmu Doktor Spánek zahraje Ewan McGregor (série Trainspotting, Muž ve stínu)! Práva na knihu odkoupila společnost Warner Bros., která na pozici režiséra obsadila Mikea Flanagana (Geraldova hra, Ouija: Kořeny zla), tedy režiséra, který má již s převáděním Kingovy látky pro filmové plátno zkušenosti s kladně přijatou Geraldovou hrou.
Osvícení
Danny Lloyd – Osvícení | Warner Bros.
Pokud se budeme držet knižní předlohy, bude filmový Doktor Spánek pojednávat o Dannym, který se podobně jako jeho otec z Osvícení musí vypořádat se závislostí na alkoholu, záchvaty zuřivosti a s minulostí. Většinu z toho úspěšně absolvuje, načež se přestěhuje do malého městečka a pomáhá starým lidem důstojně odejít "na druhý břeh". V určitý moment se ale na scéně objevuje dívenka Abra, která ho požádá o pomoc...
Nejnovější informace (web Variety) z letošního června hovoří o tom, že vedle McGregora si ve snímku dále zahraje například Rebecca Ferguson (Sněhulák, Život). Koho nicméně tato uhrančivá herečka ztvární, není známo. Fanoušci se nicméně domnívají, že by se mohla představit v roli Rose the Hat... Jiní mají za to, že pokračování a navazování na Kubrickův opus magnum, snímek Osvícení, je naprosto zbytečné.
Ewan McGregor se na roli nicméně těší a jak v nadsázce uvedl pro USA Today, zná prý Dannyho charakter lépe než sám Stephen King. Producenti tedy mají všechny "trumfy" na stole: práva na zfilmování, nadějného režiséra i silné herecké obsazení. Teď už "jen" ten výsledek.

Osvícení (1980): Kultovní scéna