Slavný režisér Roman Polanski: Přežil holokaust, vypořádal se s vraždou ženy, potomka i štvanicí na vlastní osobu

Slavný režisér Roman Polanski: Přežil holokaust, vypořádal se s vraždou ženy, potomka i štvanicí na vlastní osobu
Z filmu Rosemary má děťátko (1968) | Paramount Network
Obrázek článku
Roman Polanski se narodil 18. srpna roku 1933 v Paříži polsko-ruským rodičům židovského původu. Od roku 1937 žili v polském Krakově a protože měl Roman prozíravého otce, který přenechal veškerý majetek nežidovským známým, přežil druhou světovou válku na venkově.
Polanski začal po válce se studiem kinematografie na lodžské filmové škole a do jeho stylu, respektive výběru témat se zcela pochopitelně promítla válečná zkušenost spolu se zájmem o temnou stránku lidské psychiky. Polanski to dokázal hned ve svém debutu, snímku Nůž ve vodě (1962), který byl nominován na cizojazyčného Oscara a okamžitě zaujal filmovou obec.
Roman Polanski (*1933) Roman Polanski se narodil polsko-ruským rodičům židovského původu, kteří se v roce 1937 přestěhovali do Krakova. Přežil holocaust, studoval...
Nůž ve vodě
Nůž ve vodě | Public Broadcasting Service
Po evropských zkušenostech uspěl Polanski též v USA, když zaujal komediálním hororem Ples upírů (1967). V téže době potkává svou nastávající ženu, slavnou herečku Sharon Tate. Následuje mistrné dílo děsu, titul Rosemary má děťátko (1968), jehož temné téma autora neopustí. V srpnu roku 1969 je jeho žena Sharon (v 8. měsíci těhotenství) spolu s dalšími přáteli ubodána členy sekty Charlese Mansona v losangeleské vile. Díky tomu, že byl Roman Polanski v Evropě, se vyhnul jisté smrti.
Sharon Tate
Sharon Tate | Metro-Goldwyn-Mayer
Z události se delší dobu vzpomatovával a roku 1972 natočil zřejmě svůj nezvláštnější film, komediální drama Co?, v němž mladá americká turistka cestuje po Itálii, aby nalezla sama sebe v jedné hodně zvláštní vile. Jestli byla inspirací pro vznik filmu smrt milované ženy nebo Polanského vlastní náhlá vykořeněnost, těžko odhadovat.
Roku 1974 se Polanski přiblížil oscarové sošce spolu s gangsterkou Čínská čtvrť, která odkazovala na klasiky žánru "noir" a v hlavní roli představila Jacka Nicholsona. Roku 1978 byl Roman Polanski obviněn za zneužití nezletilé dívky, opustil Spojené státy americké a vrátil se do Francie. Od té doby se Americe vyhýbá (americkou žádost o jeho vydání odmítlo Švýcarsko i Polsko) a žije s herečkou Emmanuelle Seigner, kterou obsadil do celé řady svých pozdějších filmů (například Hořký měsíc).
Adrien Brody
Pianista | 2003 Focus Features
V roce 2003 Roman Polanski konečně dosáhl na svého prvního Oscara, získal jej za válečné drama Pianista, s Adrianem Brodym v roli uznávaného židovského klavíristy z Varšavského ghetta. Polanski se ve svých dílech podobně jako další autoři mající zkušenost s hrůzami 2. světové války věnuje tomu, kde v lidech vězí temné stránky a zlo. Důležitou roli v jeho filmech též hraje manipulace a sexualita.
Není bez zajímavosti, že ve volbě témat se velmi podobá již zesnulému spisovateli Jerzymu Kosinskému, který napsal surovou novelu o putování polského chlapce venkovem za 2. světové války Nabarvené ptáče. Filmovou verzi knihy uvedl loni na festivalu v Benátkách režisér a producent Václav Marhoul. Shodou okolností tamtéž představil svůj nejnovější celovečerní snímek i dnešní oslavenec Polanski. Jeho filmový příběh inspirovaný takzvanou Dreyfusovou aférou, v níž byl na konci 19. století francouzský žid křivě obviněn ze špionáže ve prospěch Německa, vstoupí do českých kin letos v září.
Roman Polanski
Režisér Roman Polanski
Režisér, scenárista a milovník cameo rolí Roman Polanski dnes slaví 87. narozeniny. Pojďme si připomenout jeho filmy, které jsou mezi diváky nejoblíbenější. O první desítce rozhodli procentuelním hodnocením na kartách snímků uživatelé webu Kinobox.cz.
Pianista
Pianista
Čínská čtvrť
Čínská čtvrť
Mia Farrow
Rosemary má děťátko | Paramount Network
85418c5e
Devátá brána | Artisan Entertainment
Emmanuelle Seigner
Hořký měsíc
Ewan McGregor, Pierce Brosnan
Muž ve stínu | Summit Entertainment
Kate Winslet, Christoph Waltz, Jodie Foster, John C. Reilly
Bůh masakru | HCE
Nůž ve vodě
Nůž ve vodě | Public Broadcasting Service
Harrison Ford
48 hodin v Paříži
Oliver Twist
Oliver Twist | TriStar Pictures