Čerstvý vítr vane ze Slovinska. Obrodí Olmo Omerzu český film?

Čerstvý vítr vane ze Slovinska. Obrodí Olmo Omerzu český film?
Olmo Omerzu | Film Servis Festival Karlovy Vary
Všechno bude
Všechno bude (2018) | CinemArt
Pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu v Torontu vybrali snímek Olma Omerzua Všechno bude do prestižní sekce věnované současnému světovému filmu (Contemporary World Cinema). Účast na festivalu je pro autory snímku též nadějí dostat se na severoamerický trh.
Oceňovaný režisér slovinského původu Olmo Omerzu (Příliš mladá noc, Rodinný film) tento úspěch a příležitost potvrzuje následujícími slovy. "Mám velkou radost z pozvání našeho filmu na festival v Torontu. Jsem přesvědčen, že nám uvedení na tak významném festivalu ještě víc otevírá dveře na mezinárodní scénu. Po úspěchu v Karlových Varech je to další ocenění pro všechny, kteří na filmu pracovali a kterým velmi děkuji."
Obrázek článku
Olmo Omerzu patří do generace nastupujících mladých tvůrců, ale má již mnohá ocenění za předchozí filmy, mezi nimiž nechybí například Cena za umělecký přínos za celovečerní snímek Rodinný film, kterou získal na filmovém festivalu v Tokiu a zabodoval též na Cenách české filmové kritiky.
Komerční dopad těchto snímků je v rámci tuzemských statistik nicméně dost tristní, nůžky mezi kvalitou a diváckým ohlasem jsou otevřeny doširoka. Kupříkladu kritikou ceněný Rodinný film o premiérovém víkendu v únoru 2016 odstartoval se 7.087 diváky a tržbami lehce přes 1 milion korun. Kvality snímků a mezinárodní odezva jsou ovšem nesporné, nestojí však jen na režisérově talentu. Důležitou roli zde hraje producent Jiří Konečný a společnost Endorfilm, která financovala všechny prozatímní Omerzuovy celovečerní snímky.
Olmo Omerzu (*1984) Narodil se ve slovinské Lublani. Už ve svých třinácti letech zde natočil svůj první...
Jan František Uher, Tomáš Mrvík, Olmo Omerzu, Jiří Konečný (I), Eliška Křenková, Martin Pechlát
Režisér Olmo Omerzu (uprostřed) a delegace k filmu Všechno bude na festivalu v Karlových Varech. Producent Jiří Konečný na snímku třetí zleva. | Film Servis Festival Karlovy Vary
„Prosadit se v mezinárodní konkurenci je extrémně složité a festival v Torontu má v tomto ohledu mimořádný význam - z hlediska filmového obchodu ho považuji za nejdůležitější akci druhé poloviny roku. Zásadní zprávou pro nás je, že film v zahraničí funguje. Dostali jsme již pozvání do řady dalších zemí, bude to velmi zajímavé,“ říká k možnosti představil nový film v Kanadě producent Konečný.

Všechno bude: Trailer

Všechno bude
Filmová roadmovie Všechno bude vypráví mezinárodně srozumitelný příběh o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě. Dva kluci, kterým ještě nebylo ani patnáct, se společně vydávají v ukradeném autě na cestu přes celou republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. A to až do okamžiku, než Máru chytne policie. Vyslýchá ho policistka s policistou a my spolu s nimi váháme, co je realita a co smyšlený chlapecký svět, někdy je těžké rozlišit pravou skutečnost od té vyfantazírované…
V českých kinech má film Všechno bude premiéru 6. září, tedy v den, kdy začíná torontský festival.
Olmo Omerzu
Eliška Křenková