Po nenásilném Gándhím se oscarový herec "převtělí" do skrývajícího se nacistického vraha

Po nenásilném Gándhím se oscarový herec "převtělí" do skrývajícího se nacistického vraha
Operation Finale - Ben Kingsley | trailer
Operation Finale
Adolf Eichmann byl spoluzodpovědný za systém likvidace Židů a dalších etnik v plynových komorách koncentračních táborů. Po válce se mu podařilo pod změněnou identitou uprchnout před Rudou armádou i západními armádami do Německa a poté do Argentiny, kde až do roku 1960 poměrně spokojeně žil nenápadným životem v utajení. Izraelská tajná služba Mosad nicméně po Eichmannovi důkladně pátrala, až se ho 11. května 1960 zmocnil agent Zvi Aharoni a po dobře naplánované a utajené akci byl převezen do Izraele. Proces s ním trbal celé dva měsíce a samotný Eichmann byl za zločiny proti lidskosti popraven 1. června roku 1962.

Operation Finale: Trailer

Operation Finale
Snímek Operation Finale se zaměřuje právě na plánování operace Mosadu, která vzala spravedlnost do vlastních rukou a vykoledovala si za unesení Eichmanna mezinárodní skandál. Argentině ovšem Eichmanna na její žádost nevydala a diplomatické vztahy obou zemí se poté stabilizovaly.
Ve filmu si kromě Bena Kingsleyho (Hugo a jeho velký objev, Gándhí) v roli Adolfa Eichmanna zahrál například Oscar Isaac (Ex Machina, Drive) coby agent Mosadu Peter Malkin, který měl únos nechvalně známého nacisty na starosti. Film bude mít v USA premiéru 29. srpna letošního léta. Tuzemský distributor se zatím hledá.
Ben Kingsley
Guru lásky