Už tři měsíce drží ukrajinský režisér v ruském vězení hladovku. Pomůže mu podpora Johnnyho Deppa?

Už tři měsíce drží ukrajinský režisér v ruském vězení hladovku. Pomůže mu podpora Johnnyho Deppa?
Oleg Sencov | Wikipedie
Režisér Oleg Sencov, odsouzený k 20 letům, drží v ruském vězení téměř 2 měsíce hladovku
Téma4. 7. 2018
Režisér Oleg Sencov, odsouzený k 20 letům, drží v ruském vězení téměř 2 měsíce hladovku
K výzvě se připojila též Česká filmová a televizní akademie, která u nás každoročně vyhlašuje filmové ceny Český lev a doporučuje filmy s možností ucházet se o širší nominaci na cizojazyčného Oscara. S výzvou přišla Evropská filmová akademie, jejíž členové jsou dost znepokojeni skutečností, že režisér Oleg Sencov balancuje na hraně života a smrti.
Ukrajinský filmař byl odsouzen v roce 2015 k 20 rokům vězení za údajné podezření z terorismu na Krymu, který Rusko obsadilo téměř o rok dříve. Sám autor obvinění odmítl s tím, že bylo vykonstruované a zfalšované. Byl odsouzen jako Rus, ačkoliv anexi Krymu neuznává a cítí se být Ukrajincem. Sencov je ve vězení na Sibiři, kde zahájil 14. května protestní hladovku. Nejde mu jen o sebe, ale též o 64 Ukrajinců, kteří jsou též za mřížemi. Sencovův zdravotní stav je do očí bijící, dle jeho právníka zhubl o 30 kilogramů, má pomalý tep srdce a trpí chudokrevností.
S žádostí o milost se na ruského prezidenta Vladimira Putina obrátila Sencevova matka, ale bez úspěchu. Do věci se angažoval též ukrajinský prezident Petro Porošenko a za Francouze Emmanuel Macron. Podporu Sencovovi vyjádřila oscarová herečka Meryl Streep a Johnny Depp. Zatím bez kladné odezvy.
Hráč
Režisér Oleg Sencov
Vyjádření České filmové a televizní akademie z úterý 14. srpna 2018: Ukrajinský režisér Oleg Sentsov, který je v Rusku vězněn za podezření z terorismu a odsouzen na 20 let, již 3 měsíce hladoví na protest. Protože nechceme jen pasivně přihlížet, jak nevinný člověk umírá, vyzýváme k tomu stanovit dnešní den 14. srpna jako den OLEGA SENTSOVA! Média na celém světě, hlavy států, zahraniční tajemníci, poslanci národních parlamentů a Evropského parlamentu, občané – v úterý 14. srpna sjednoťme svůj hlas k prezidentu Putinovi za jednu velkou výzvu k lidskosti: Pane prezidente, propusťte Oleg Sentsova na svobodu!