Euforie, izolace a smrt plná otazníků. Televize připomene život výrazné osobnosti pražského jara

Euforie, izolace a smrt plná otazníků. Televize připomene život výrazné osobnosti pražského jara
Dubček - krátké jaro, dlouhá zima | Česká televize
První hraný snímek o politikovi, který je pevně svázán s pražským jarem, je podán formou retrospektivy a začíná osudnou cestou Alexandera Dubčeka do Prahy roku 1992, během níž vzpomíná na přelomové události svého života. Film, který v koprodukci s Českou televizí natočila slovenská RTVS, tak pokrývá tři fáze Dubčekova života, rok 1968, život ve společenské izolaci a později po roce 1989.
Dubček - krátké jaro, dlouhá zima
Dubček - krátké jaro, dlouhá zima | Česká televize
„Překvapilo mě, jak málo jsem před studiem historických pramenů věděl o událostech roku 1968. Bylo pro mě důležité si osobu Dubčeka bezvýhradně obhájit. Lidsky, protože politicky to pro mě bylo velmi komplikované,“ říká představitel titulní role Adrian Jastraban.
Dubček - krátké jaro, dlouhá zima
První část filmu se odehrává roku 1968, kdy euforii rychle vystřídala okupace. Dubček, zadržovaný v té době v Moskvě, musí rozhodnout o podepsání, či nepodepsání tzv. Moskevských protokolů, které měly legalizovat pobyt vojsk na území Československa. Druhá dějová linka vykresluje Dubčekův život ve společenské izolaci, atmosféru špehování a ponížení. Poslední zachycená fáze, která popisuje Dubčekův život po roce 1989, je dokumentární a ilustrativní, používá archivní materiály, které informačně doplňují historické drama. „Prolínání těchto linií umožňuje rozvíjet dramatickou linku a prohlubovat psychologické prožívání hlavního hrdiny,“ říká režisér filmu Dubček - krátké jaro, dlouhá zima (2018) Laco Halama.
Snímek bude mít televizní premiéru dnes 21. srpna při příležitosti 50 let od okupace Československa na prvním programu České televize.