Recenze: Upgrade - nebývale zdařilá sci-fi drsňárna natočená doslova "za pár babek"

Recenze: Upgrade - nebývale zdařilá sci-fi drsňárna natočená doslova "za pár babek"
Upgrade | detail plakátu
Naštěstí Greyovi po několika měsících nabídne divný miliardář novou šanci: Voperuje mu do páteře mikročip s umělou inteligencí, který mu umožní znovu ovládat své končetiny. To se podaří, s jedním zajímavým vedlejším efektem. Stem (tak se ona AI jmenuje, podle stem cell) totiž začne s Greyem komunikovat (on ho slyší, nikdo kolem ne) a radit mu, jak najít pachatele a pomstít se jim. Čemuž se Grey začne věnovat, přičemž ovšem nikdo kolem nesmí vědět, že už není chromý. (Takhle to zní dost překombinovaně, ale ve filmu je to všechno trochu složitější a poměrně logicky odůvodněné.)
Upgrade
Upgrade | Blumhouse Productions
Leigh Whannell (nezajímavý třetí díl Insidious) napsal a natočil filmeček, který je nápaditý, svižný a zábavný. Hlavní zápletka nespočívá ani tak v tom, že Grey hledá nějaké vrahy, jako spíš v jeho konfliktu se Stemem, který může ovládat jeho tělo a hádat se s ním - ale kdyby ho Grey v páteři neměl, nemůže se hnout. Grey je staromilec, který v podstatě nemá rád nové technologie, a Stem je samozřejmě superinteligentní AI. Z toho všeho vzniká velké množství zajímavých / zábavných situací, které jsou slušně vytěženy. Skoro mi to připomínalo dobrou adaptaci nějaké povídky nebo hry Stanisława Lema.
Příjemná je také občasná maximální brutalita a velmi černý humor / satira - což mi v těch nejlepších okamžicích pro změnu připomínalo původního Verhoevenova RoboCopa (1987). Akční scény (kdy Stem ovládá Greyovo tělo a Grey je vyjevený z toho, co se děje) jsou natočeny kvalitně, s často opakovaným zvláštním fíglem, spočívajícím v tom, že kamera psychedelicky skokově rotuje oběma směry kolem své osy. (Aniž by zabírala něco z pohledu první osoby.) Důvod toho jsem nepochopil, ale OK, je to originální.

Upgrade: Trailer

Upgrade
Je důležité mít na paměti, že Upgrade je v podstatě televizní film (australský) s rozpočtem pouhých 5 milionů dolarů. S ohledem na tuto důležitou skutečnost vypadá velice dobře - včetně exteriérových záběrů, zachycujících společnost budoucnosti. Ale samozřejmě nemůžete očekávat triky v rozsahu hollywoodských velkofilmů nebo slavné herce. I když hlavní hrdina vypadá dost podobně jako Tom Hardy, takže trailery na Upgrade dost připomínají trailery na Venoma (ve kterém také jde o souboj hrdiny s jeho vnitřní superidentitou).
Upgrade
Upgrade | Blumhouse Productions
Mezi vším tím příjemným a originálním občas zamrzí příliš standardní a předvídatelné scény, které musí být v každém sci-fi filmu / seriálu, ale je to aspoň trochu vyváženo příjemně neotřelým koncem, který nám připomene, že tvůrci byli víceméně nezávislí a mohli se klidně vykašlat na nějaké názory zkušebního publika na testovacích projekcích.
Upgrade je příjemný malý filmeček, dost originální a dost zručně natočený. Bavil mě více než leckterý superhrdinský velkofilm za 100 milionů dolarů.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE