Vysněný rock´n´roll, "exotický" Sovětský svaz a režisér v domácím vězení. Ideální film na tohle léto

Vysněný rock´n´roll, "exotický" Sovětský svaz a režisér v domácím vězení. Ideální film na tohle léto
Léto | Aerofilms
Léto
Popis filmu: Leningrad, začátek osmdesátých let. Neoficiální hudební scénou hýbají místní následovníci Lou Reeda, Iggyho Popa, Davida Bowieho nebo Talking Heads. Patří k nim i mladý Viktor (Teo Yoo). Když se setká se svým idolem Majkem (Roman Bilyk) a jeho krásnou ženou Natašou (Irina Starshenbaum) , začíná léto plné hudby, přátelství a zakázané lásky. Film o začátcích skutečných kultovních kapel Kino a Zoopark měl premiéru v hlavní soutěži festivalu v Cannes. Režisér Kirill Serebrennikov v té době trávil čas v domácím vězení v Moskvě...
Režisér filmu Kirill Serebrennikov sepsal před natočením filmu v roce 2017 následující prohlášení. Během natáčení byl zatčen a od té doby je odkázán na ruské domácí vězení a není mu umožněno poskytovat další vyjádření.
Léto
| Hype Film
"Léto je rokenrolový příběh odehrávající se v osmdesátých letech dvacátého století v Petrohradu. Zachycuje milostný trojúhelník tří velmi odlišných osobností na pozadí velmi podivného, místy exotického Sovětského svazu. Celé toto prostředí bylo velmi nepřátelské vůči rokenrolu i západní kultuře, i přesto dalo vzniknout nové vlně ruského rocku. Náš příběh se zabývá vírou nezbytnou k překonání tohoto společenského kontextu a bezstarostným postojem hrdinů tváří v tvář útlaku, do nějž se narodili. Je to především příběh o jednoduché a neochvějné lásce, óda na tyto budoucí rockové ikony, na jejich způsob života, na vzduch, který dýchají. Je to příběh posledního léta před perestrojkou, před konečnou změnou jejich okolí na současné uspořádání panující v Rusku."
ROCK V SOVĚTSKÉM SVAZU
Léto
Léto | Hype Film
Film Léto se odehrává na počátku osmdesátých let, koncem období stagnace pod generálním tajemníkem strany Brežněvem. Rockeři měli za sebou chmurné zkušenosti. Režim byl tvrdě proti nim, občas našel záminku, jak někoho natvrdo zavřít za mříže – včetně ženských osobností, jakou byla novovlnná zpěvačka Žanna Aguzarova. Kapely byly na řadu let vytlačené do undergroundu – od moskevské Mašiny vremeni přes uralské Nautilus Pompilius až po leningradského klasika, jednoho ze skutečných zakladatelů ruského rocku Borise Grebenščikova s kapelou Akvarium.
IMPORT ZÁPADU
Léto
| Hype Film
V centru snímku Kirilla Serebrennikova Léto jsou dvě kapely: Zoopark a Kino. Zoopark vedl Mike (“Majk”) Naumenko – a je to skutečně skvělá postava pro filmové drama. Naumenko miloval Boba Dylana, Lou Reeda nebo kapelu T. Rex, Nechával se jimi inspirovat, občas psal dost přímé ruské překlady světových písní, ale taky nasál jejich atmosféru do svoU vlastní tvorby. Čas od času byl tak blízko angloamerickým originálům, že vlastně vytvářel plagiáty. Ale na tehdejší scéně se tím nikdo netrápil. Importovat západní písničky, džíny a nárok na stylový odvaz – to se bralo jako přinášení svobody. A nezapomeňme, že propašovat západní nahrávky do SSSR byla vzácná a riskantní věc. Lidé originály téměř neznali.

Léto: Trailer

Léto
"Když už se člověk rozhoupe jít v létě do kina, těžko najde vhodnější titul. Ostatně, tvůrci to pojistili i jeho názvem. Léto je svěží film o partě přátel, co ve městě i na pláži pijí pivo, píší a poslouchají skvělou hudbu a oddávají se vášnivým vzplanutím. Bezstarostnost filmu je nakažlivá, stejně jako soundtrack poskládaný z hudby obou stran Železné opony. Získalo si nás to v Cannes, chytlo to diváky letňáku na festivalu ve Varech a pokud rádi sníte, dostane vás to taky," říká Hana Chybíková z distribuční společnosti Aerofilms.