Zemřel Ilja Racek, herec, který odmítl podepsat Antichartu

Zemřel Ilja Racek, herec, který odmítl podepsat Antichartu
Ilja Racek | Česká televize
Rodilý Pražák Ilja Racek začínal s divadlem v Olomouci. První pražskou zastávkou v jeho kariéře bylo divadlo E. F. Buriana, kde měl vystupovat i během vojny, ale kvůli odmítnutí donášet StB z toho sešlo. Za trest skončil u nechvalně známých pomocných technických praporů.
V Divadle na Vinohradech Racek našel herecký domov v roce 1966. Vydržel zde impozantních 45 let. Často zde nacházel role králů (král Claudius v Hamletovi nebo hlavní role v Králi Colasovi).
Ilja Racek
Vražedné pochybnosti - Ilja Racek | Miloš Schmiedberger
Mezi Rackovy várazné filmové a televizní role patří postava Júlia Fučíka v Reportáži psané na oprátce (1961) nebo role Jana Nerudy v seriálu Laskavý divák promine (1994). Objevil se též v epizodní roličce filmu Vrchní, prchni! (1981). Fanoušek do detektivek a hororů dále ztvárnil například postavu hraběte Drákuly, zahrál si též v Upírovi z Feratu (1982).
V roce 2008 byla Rackovi udělena divadelní Cena Thálie za celoživotní mistrovství. Ilja Racek byl mimo jiné jediným Divadla na Vinohradech, který odmítl podepsat Antichartu jako protiakci k Chartě 77.
Ilja Racek
Vražedné pochybnosti - Ilja Racek