Macháček hraje zapomenutého komunistu Tomana. "Pomáhal" Židům, vydíral a byl vydírán

Macháček hraje zapomenutého komunistu Tomana. "Pomáhal" Židům, vydíral a byl vydírán
Toman | Total HelpArt T.H.A.
Je s podivem, že o Zdeňku Tomanovi nenajdete na webových stránkách příliš mnoho informací. Žádné "wiki" heslo, sem tam specializovanější text. Přitom byl Toman poměrně důležitou postavou tuzemského politického vývoje po 2. světové válce. Ještě za války pomáhal za úplatu převádět Židy do Izraele, po roce 1945 se věnoval rozvědce a vydíracím technikám. Jak se ale stávalo zarytým komunistům, Tomana a jeho rodinu požral systém, který živil.
Jiří Macháček
Toman | T.H.A.
Tomanova žena spáchala za nejasných okolností po manželově zatčení v roce 1948 sebevraždu. Syn Ivan přežíval po ústavech a stal se hlavním vydíracím magnetem, který komunisté na uprchnuvšího otce, který byl vysokým úředníkem ministerstva vnitra s celou řadou konexí, měli. Pro ty, co téma zajímá více, sdílím následující odkaz, kde se vše probírá podrobně.
Ve snímku Toman se režisér a producent Ondřej Trojan věnuje hlavně temným rokům 1945-1948 a příběhu člověka, o kterém se nikdy příliš nemluvilo. Podaří se poutavý a silně kontroverzní příběh přetavit v napínavý film? Napovědět může první uvolněný teaser.
„Je pro mne fascinující zabývat se touto dobou, o které se tak málo mluví a která zásadním způsobem ovlivnila naše životy až do dnešních dnů. Koneckonců mnoho potomků těch, co se dostali v poválečných letech přes mrtvoly nahoru, působilo v různých tajných i veřejných strukturách až do roku 1989 a nemálo z nich, bohužel, dodnes. Metody, které si osvojili od svých předků, praktikují v naší politice, bohužel, také dodnes,“ říká k volbě tématu svého čtvrtého celovečerního filmu režisér Trojan.
Kromě Jiřího Macháčka se ve snímku představí v roli jeho ženy Pesly Kateřina Winterová. V dalších úlohách si zahrají například Roman Luknár (Jan Masaryk), Stanislav Majer (Rudolf Slánský), Jaromír Dulava (Václav Nosek) nebo Kristýna Boková (Tomanova sekretářka a milenka).
Kateřina Winterová, Jiří Macháček
Jiří Macháček